icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toename autobranden: is brandstichting gedekt?

Nieuws|Het aantal meldingen van autobranden is dit jaar met 30% toegenomen naar ruim 2200. Dat meldt de website Alarmeringen.nl. Het gaat om meldingen van autobrand door brandstichting, een oververhitte motor en andere technische mankementen. Als je auto in brand wordt gezet, is dit niet altijd gedekt op je autoverzekering.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:25 mei 2016

Autoverzekering brandstichting en vandalisme auto

Gemeenten nemen maatregelen

Steeds meer grote steden in Nederland nemen maatregelen vanwege de toename van in brand gestoken auto’s. In gemeente Vlaardingen geldt komende 2 maanden een noodverordening: niemand mag 's nacht rondlopen met brandbare vloeistoffen, brandlonten of aanstekers. Eerder stelde de gemeente Ede een samenscholingsverbod in. De gemeenten hopen met de maatregelen overlast en brandstichting te voorkomen.

Preventietips

Hoe voorkom je dat je auto in vlammen op gaat?

  • Parkeer je auto in de buurt op een zichtbare plek
  • Werp af en toe een blik op je auto
  • Vraag je buren je auto ook in de gaten te houden
  • Zie je iets verdachts, bel dan 112

Brandschade gedekt?

Heb je toch brandschade? Of je dit kunt claimen, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Heb je een beperkt casco dekking (WA Extra of WA+), dan is brandschade doorgaans gedekt. Ook behoud je dan je no-claimkorting en schadevrije jaren. Heb je alleen een WA-verzekering, dan draai je zelf op voor de autoschade. Eventuele schade aan andere auto's of omliggende gebouwen (schade aan derden) is dan wel gedekt.

Dekking voor vandalismeschade

Maar hoe zit het met dekking als je auto opzettelijk in brand wordt gestoken en in vlammen opgaat? Vaak kun je niet duidelijk uit je polisvoorwaarden opmaken of dit valt onder de noemer vandalismeschade. Is er volgens je verzekeraar sprake van vandalisme, dan kun je de schade vaak alleen claimen als je een allrisk- of volledig cascoverzekering hebt. Check bij een claim altijd bij de autoverzekeraar wat de gevolgen zijn voor je premie en opgebouwde schadevrije jaren: je premie gaat mogelijk omhoog (afhankelijk van je positie op de bonus-malusladder) en je verliest je schadevrije jaren. 

Verzekeraars gaan verschillend met vandalismeschade om. Bij ASR en de Royaal autoverzekering van Aegon heeft een schade waar je geen schuld aan hebt, geen gevolgen voor je no-claimkorting. De beperkt casco autoverzekeringen van Generali, Hema en Nederlanden van Nu vergoeden vandalismeschade. Een dergelijke schade heeft overigens wel gevolgen voor de no-claimkorting en schadevrije jaren.

Lees ook: