icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TomTom verbiedt gebruik data door politie

Nieuws|Deze week kwam via het Algemeen Dagblad in het nieuws dat politiekorpsen data van TomTom-gebruikers verwerken om te bepalen waar ze snelheidscontroles kunnen neerzetten. De data wordt bij het updaten van de systemen uitgewisseld met TomTom.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:29 april 2011


TomTom vraagt voor het loggen en het opslaan van de data of de gebruiker ook toestaat dat het bedrijf de gegevens aan derden mag verstrekken. Het verkeerskundig bureau Via.nl koopt deze data in en wegbeheerders kunnen op basis van deze gegevens bepalen waar ongevallen met slachtoffers plaatsvinden als gevolg van hard rijden.

TomTom stelt dat het primaire doel van de dataverzameling is 'om betere kaarten, betere routering en betere fileinformatie te ontwikkelen voor de gebruikers', aldus TomTom-woordvoerder George de Boer. De verkoop van de data is een secundair doel maar moet wel bijdragen aan betere mobiliteit en veiligheid. De Boer: 'De data is geanonimiseerd, dus niemand kan op persoon of kenteken herleiden wie wanneer en waar te hard gereden heeft.' TomTom zegt verrast te zijn dat de gegevens ook bij de politie belanden en dat daarmee extra snelheidscontroles worden gehouden. 'Wij hebben daarom besloten dit type gebruik door derden te verbieden in onze licentievoorwaarden.'

De Consumentenbond is kritisch over de manier waarop bedrijven hun privacyvoorwaarden communiceren met klanten. Dergelijke teksten zijn vaak lang, vol juridische vaktermen en in dit geval ook nog eens in het Engels. De meeste consumenten accepteren de voorwaarden daarom ongelezen. Bovendien was in dit geval ook niet uit de tekst af te leiden dat de gegevens door de politie gebruikt worden. Bedrijven moeten manieren vinden om hun klanten volledig, bondig en in heldere taal te informeren. TomTom heeft in dit geval gewoon slecht geïnformeerd. Daar doet het feit van de niet tot een gebruiker herleidbare data niets aan af.