icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

TomTom Europa app

Eerste indruk|TomTom biedt naast losse navigatiesystemen ook navigatie-apps aan. De TomTom Europa app werkt goed op de telefoons met Android en Apple iOS, al zijn er wel wat kleine verschillen tussen de 2 versies. De app bevat veel functionaliteiten die we kennen van de losse TomTom navigatiesystemen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:14 april 2014


Merk TomTom

Richtprijs € 70


Type Europa app


TomTom logo

TomTom Europa app: review

TomTom Europa is een betaalde navigatie-app die beschikbaar is voor Android en Apple iOS toestellen. In februari/maart 2014 testten wij deze apps (Android v1.3 en Apple iOS v1.16). Qua functies lijkt de app veel op de losse navigatiesystemen van TomTom. De kaarten download je op de telefoon; hierdoor gebruik je geen mobiele data tijdens het navigeren, zoals het wel het geval is bij Google Maps of Waze.

Duidelijke interface, makkelijk in gebruik 

De interface is duidelijk en de app is makkelijk in gebruik. Het menu is eenvoudig en je kunt makkelijk schakelen tussen de instellingen en de kaart. En belangrijk: visueel gezien zijn de instructies ook duidelijk. Op de snelweg wordt duidelijk aangegeven welke rijstrook je moet nemen door middel van rijstrookaanwijzingen, zoals op de linkerfoto hieronder te zien is.

Mocht je een keer verkeerd rijden, dan berekent de app vrij snel een goede alternatieve route en blijft je niet eindeloos terugsturen naar de oude route. De app toont standaard veel reisinformatie op het scherm zoals

 • de verwachte aankomsttijd
 • de resterende reistijd en afstand
 • de geldende maximumsnelheid
 • je eigen snelheid.


Dit zie je op de andere 2 foto's. 

TomTom rijstrookaanwijzingen  TomTom route informatie TomTom route informatie

Duidelijk te verstaan, goede instructies 

De stem is helder en de gesproken instructies zijn bovengemiddeld goed, vergeleken met andere navigatiesystemen. Zo zijn de aanwijzingen in de stad en op de snelweg duidelijk en geeft hij op de rotonde precies aan welke afslag de juiste is. Bijvoorbeeld: 'linksaf op de rotonde, neem de 3e afslag'. Er is een basisstem beschikbaar, waarbij je kunt kiezen tussen een mannen- of vrouwenstem. Deze stem vertelt je wanneer je moet afslaan maar spreekt helaas geen namen van straten en afritten uit. Deze 'tekst-to-speech'-functie moet je namelijk apart downloaden in de app; dit is wel gratis.

Uitbreiden mogelijk

Met in-app aankopen is het mogelijk om extra informatie te ontvangen over het verkeer en flitsers. Dit is wel aan de dure kant: ongeveer €24 per jaar alleen al voor de actuele verkeersinformatie (TomTom Traffic). Je kunt het abonnement op deze service zowel per maand als per 12 maanden afsluiten. Voor deze opties heb je wél altijd een dataverbinding nodig. Je kunt ook andere bijzondere stemmen kopen, zoals de stem van Darth Vader uit de film Star Wars.

Installatie en updates

Voor de installatie en het updaten van de app is een wifi-internetverbinding noodzakelijk. Het wordt geïnstalleerd met de complete kaart, een kleinere selectie van landen maken is helaas niet mogelijk. Hierover zijn veel klachten van gebruikers; voor de versie met de kaart van Europa heb je namelijk 4GB aan ruimte nodig bij het installeren, na het installeren neemt hij 2GB in beslag. En dat terwijl veel mobiele telefoons maar 8GB of 16GB aan geheugen hebben. Meerdere keren per jaar zijn er gratis updates beschikbaar van de kaarten.

Verschil tussen Android en Apple iOS versie

De 2 apps lijken identiek maar er zijn wat kleine verschillen. De iOS app toont een goed 3D-perspectief en zoomt goed in en uit op de kaart, zodat je steeds voldoende vooruit kunt kijken op de route. De Android app doet dat minder goed. Zo kun je bij de Android app nooit verder kijken dan zo’n 700 meter, dat is bijvoorbeeld op de snelweg een nadeel als je wilt anticiperen op de volgende afslag.

Daarnaast werkt het automatisch inzoomen minder goed bij de Android-versie; hij zoomt vaak te ver in waardoor de aankomende actie soms net niet in beeld is. Het meest opvallende bij de Android app is dat de rijstrookaanwijzingen op de snelweg niet getoond worden in de rechtopstaande modus. Dat werkt alleen als je de telefoon een kwartslag draait en het scherm de 'landscape'-modus aanneemt. Dit verschil zie je goed op onderstaande foto’s.

   TomTom staand op Android TomTom liggend op Android

TomTom klein bord in beeldHet afgebeelde ANWB-bord bij deze rijstrookaanwijzingen is wat aan de kleine kant op de kleinere schermen, maar nog wel leesbaar. Dat komt ook doordat TomTom maar één plaatsnaam op het bord laat zien en niet alle namen. 

De iOS-app put de batterij wel een stuk sneller uit dan de Android-versie. Op de iPhone 5S hield de app het zo’n 2,5 uur vol voordat de accu leeg was, maar op de Galaxy S4 5 uur. Het is dan ook verstandig om je smartphone op te laden via een usb-verbinding of een voedingsadapter tijdens het rijden.

Conclusie

 • De TomTom Europa app is een betaalde navigatie-app die een goede kwaliteit biedt.
 • De gesproken instructies zijn helder en de app laat ook een duidelijk beeld van de route zien.
 • Een groot voordeel is dat de app werkt zonder dataverbinding, waardoor je hem in het buitenland kunt gebruiken zonder dataroaming en dit dus niets kost. Dit in tegenstelling tot gratis apps als Google Maps en Waze waarvoor je altijd een dataverbinding nodig hebt om te navigeren.
 • Een minpunt is dat de complete kaart gedownload moeten worden. Dit duurt lang en neemt ook veel ruimte in beslag op de telefoon.
 • De interface en veel functionaliteiten komen overeen met de losse navigatiesystemen van TomTom, behalve met de nieuwe GO-serie. De modellen uit deze serie hebben een veelbesproken nieuwe interface gekregen, die op diverse punten minder scoort dan de ‘oude’ interface. Het is mogelijk dat de app ook ooit een update naar deze nieuwe interface krijgt.

  Vergelijk ook onze testresultaten van navigatiesystemen.

Wat is TomTom Europa app?

De TomTom Europa app is een betaalde navigatie-app voor telefoons met Android of Apple iOS. De kaarten download je op de telefoon; de app verbruikt dan ook geen data tijdens het navigeren. Het is alleen mogelijk om de complete kaart te downloaden, een kleinere selectie van landen maken is niet mogelijk. Naast een kaart van Europa biedt TomTom de app ook aan met andere kaarten, zoals West-Europa, Benelux of Oost-Europa.

Een paar kenmerken van de app

 • Ieder jaar 4 of meer updates van de kaart beschikbaar, gedurende de levensduur van je app.
 • Rijstrookaanwijzingen op de snelweg; geeft aan welke rijstrook je moet nemen.
 • Meerdere bestemmingen in te voeren.
 • Navigeren naar een adres uit je contactenlijst en agenda is mogelijk.
 • Informatie over actuele verkeersinformatie en flitsers aangeboden; een abonnement hierop is verkrijgbaar via een in-app aankoop. Let op: voor deze opties heb je wel altijd een dataverbinding nodig.
 • Zoekt op woorden; zoals een benzinestation of een supermarkt.

Prijs

Er wordt regelmatig gestunt met prijzen van navigatie-apps. Houd deze dus in de gaten als je besluit er één te kopen.
De TomTom Europa app kost op het moment van schrijven voor Android €69,99 en voor Apple iOS €74,99. De prijzen voor TomTom West-Europa liggen lager.

Lees onze review van TomTom Europa app.