icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

TomTom Multi-Sport

Eerste indruk|TomTom kennen we allemaal van de auto- en fietsnavigatie. Voor de sportfanaten heeft TomTom nu ook 2 soorten sporthorloges met gps uitgebracht. De TomTom Runner voor het rennende publiek en de Multi-Sport voor diegenen die naast rennen ook hun fiets- en zwemprestaties willen bijhouden. Het sporthorloge is plat en licht, maar de knop voor de bediening zit niet zo handig tijdens het sporten.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:24 oktober 2013


Merk TomTom

Richtprijs € 199


Type Multi-Sport, sporthorloge


TomTom Multi-Sport zijaanzicht

TomTom Multi-Sport: review

TomTom kennen we allemaal van de auto- en fietsnavigatie. Voor de sportfanaten heeft TomTom nu ook 2 soorten sporthorloges (dus geen navigatie-apparaten) met gps uitgebracht: de TomTom Runner voor het rennende publiek en de Multi-Sport voor diegenen die naast rennen ook hun fiets- en zwemprestaties willen bijhouden. We hebben de Multi-Sport uitgeprobeerd voor het rennen (gelijk aan de TomTom Runner) en het fietsen.

Eind mei 2014 introduceert TomTom de Multi-Sport Cardio: gps-sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter.

Licht en plat TomTom Multi-Sport

De Multi-Sport is een redelijk plat sporthorloge dat je niet voelt tijdens het rennen. Dat het horloge plat is, is fijn als je erop wilt kijken wanneer het onder lange 'strakke' mouwen zit. Een sporthorloge van concurrent Garmin, de Garmin Forerunner 10 heeft bijvoorbeeld een dikkere horlogekast.

De band van de Multi-Sport heeft zoveel gaatjes dat hij past om de vrouwen- en mannenpols. TomTom heeft zijn best gedaan om ook vrouwen aan te spreken door ook een model met wat roze op de markt te brengen.

Het schermpje is groot genoeg om tijdens het rennen de afgelegde afstand en andere gegevens af te lezen. Jammer is wel dat er 2 gekozen gegegens (bijvoorbeeld duur en tijd) klein zijn weergegeven en slechts 1 groot. Dit is vervelender tijdens het fietsen (voor fietservaringen zie verderop) dan tijdens het hardlopen. De horlogekast zit met fietsen wat verder weg, namelijk op het stuur. Maar ook tijdens het rennen was het een minpuntje.

Grote knop

Net onder het display op de horlogeband zit 1 grote knop waarmee je door het menu gaat. Voor het verlichten van het schermpje raak je op het display een icoontje aan. Verder heeft het horloge dus geen touchscreen. Tijdens het instellen is de grote knop makkelijk en soepel te bedienen. Ben je eenmaal aan het sporten, en zoek je een ander gegeven of instelling, dan is de plek wat onhandig. In de winterkou met handschoenen aan, zal de knop moeilijker te bedienen zijn. Bij het sporthorloge van Garmin dat we eerder uitgeprobeerd hebben, zitten de knoppen aan de zijkanten van het display, wat fijner werkt.

De TomTom Multi-Sport is niet in de Nederlandse taal in te stellen. Dit kan met de Garmin Forerunner 10 wel.

Soms snel klaar voor de start

Het sporthorloge werkt via gps. Dat betekent dat het, net als bij auto-navigatie, eerst de positie moet vinden. Dat kan soms nog wel eens lang duren. Dit ondanks dat er in de TomTom een snelle plaatsbepaling zit (de zogenaamde QuickGPSfix). En het beste is om niet te gaan bewegen tijdens het zoeken naar de locatie, dan kan het nog langer duren. Sta je bij de start van een running event, dan is het dus zaak om al eerder je horloge 'aan' te zetten. De Multi-Sport geeft netjes tijdens het zoeken 'please wait' aan. Wanneer de locatie is gevonden en je kunt, verschijnt het bericht GO.

Bij het rennen kun je verschillende 'doelen' instellen: de afstand, de tijd en het aantal calorieën. Ook kun je een  tempoprogramma instellen. En in het horloge staan ook voorgeprogrammeerde races.

Verbinden met de computer 

Alle lopen en ritten worden automatisch opgeslagen op het horloge, zodat je die nog eens kunt bekijken. Tom Tom Multi-SportJe kunt die gegevens plus de routes op de kaart bekijken via de computer. Daarvoor moet je eerst een stukje software installeren via de TomTom-site: de TomTom MySports Connect. Dat gaat eenvoudig. Daarna zie je de verschillende runs of ritten per dag met gegevens als afstand, tijd, aantal verbrande calorieën en je tempo. Mocht je de hartslagmeter hebben gebruikt, dan staan die gegevens ook mooi overzichtelijk bij elkaar.

Wegvallende gps tijdens fietsen

Tijdens het fietsen gingen we door tunnels. Daar was geen gps-signaal en dan valt ook de snelheidsmeting weg. Ook onder een dicht bladerdak leek de snelheidsmeting niet in orde. In vergelijking met een Polar CS100 (speciale fietscomputer) waren er grote verschillen: dat liep soms op tot 5 km/u. In de open lucht waren de Polar en Multi-Sport het wel met elkaar eens.

Fietshouder 

Bij de Multi-Sportversie zit een fietshouder. De horlogekast haal je gemakkelijk uit het horlogebandje en duw je in de houder. Die houder plaats je Tom Tom Multi-Sport op fietsweer rond je stuur. Nu lukte dat bij ons prima op het normale ronde stuur van de racefiets. Maar heeft je stuur een andere vorm (bijvoorbeeld ovaal of dikker), dan past de meegeleverde houder er waarschijnlijk niet omheen. Tijdens het fietsen was het moeilijk om het horloge te bedienen, omdat de knop wat onder een hoek op je stuur zit. Automatisch pauzeren kent het horloge niet. Stop je bijvoorbeeld even voor een spoorwegovergang, dan moet je zelf even op pauzeren drukken.

Accessoires en andere mogelijkheden

Met de Multi-Sport en Runner kun je ook je renprestaties op de loopband bijhouden. En voor het zwemmen heeft de Multi-Sport een sensor voor gegevens als afstand en snelheid. Voor het rennen en fietsen is ook een hartslagmeter (apart) te koop. Een cadans-/snelheidssensor en een hoogtemeter zijn accessoires die bij het fietsen van pas kunnen komen. Horlogebandjes zijn afzonderlijk aan te schaffen.

Het totale Multi-Sport pakket is €299. Voor de Multi-Sport alleen betaal je €199 en voor de Runner €169.

Conclusie

De nieuwste sporthorloges, de Runner en Multi-Sport van TomTom zijn plat en licht en dat is fijn als je gaat rennen. Het horloge is makkelijk in te stellen, maar voor bediening tijdens het sporten zit de knop wat onhandig. Ook is het jammer dat er 2 gegevens klein worden weergegeven op het display en slechts 1 groot. Voor het fietsen vonden wij onze eigen fietscomputer een stuk fijner, maar je ritten worden dan niet opgeslagen. Voor het rennen zouden wij gaan voor een goedkoper sporthorloge, bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 10.

Lees ook de review van de Multi-Sport Cardio: gps-sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter.

 Heb je zelf de TomTom Multi-Sport of een ander sporthorloge? Laat je reactie hieronder achter.

Wat is de TomTom Multi-Sport?

Met de TomTom Multi-Sport kun je al je sportprestaties bijhouden en in 1 oogopslag zien. Het sporthorloge dat met gps werkt is geschikt voor sporten als zwemmen, hardlopen, fietsen en meer. 

Specificaties

 • Besturingssysteem: eigen interface;
 • Schermgrootte: 22 x 25 mm;
 • Schermresolutie: 144 x 168 pixels;
 • Dikte: 11,5 mm; TomTom Multi-Sport
 • Lengte horlogeband: 229 mm;
 • Gewicht: 50 gram;
 • Locatie: gps, Glonass;
 • Connectiviteit: Bluetooth Smart;
 • Waterbestendigheid: 50 m;
 • Batterijduur: tot 10 uur bij gps-gebruik;
 • Bijzonderheden: Indoor Tracker en kompas;
 • Prijs: €199 (€169 voor de Runner);
 • Verkrijgbaar vanaf: nu, eind oktober 2013;
 • Kleuren: zwart, roze, groen.

Bekijk de review van de TomTom Multi-sport