icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

TomTom voor Android

Eerste indruk|Eindelijk is er ook een TomTom-app voor Android. Hij kost vanaf €35 (Benelux-editie) en concurreert onder andere met gratis navigatiesoftware van Google. De TomTom-app heeft veel in huis, maar functioneert (nog) niet op de nieuwe Android-telefoons met grote schermen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:16 oktober 2012


Merk TomTom

Richtprijs € 35 (met Beneluxkaarten)


Type voor Android


tomtom_voorandroid__openingsplaatje_201

Wat is TomTom voor Android?

  

Deze review is uit 2012.
Lees hier de review over de nieuwste versie van de TomTom Europa app

 

TomTom voor Android is een navigatie-app voor de smartphone die (thuis, via wifi) kaarten naar de telefoon kan downloaden. Deze kaarten op het toestel gebruikt de app bij de navigatie. Er is tijdens de navigatie op de weg dus geen mobiel-internetverbinding nodig. Gebruik je onderweg ook de optionele verkeersinformatiedienst HD Traffic of de service Snelheidscamera's binnen de app, dan is er wél een mobiele verbinding nodig (via bijvoorbeeld 3G of GPRS).

Kenmerken

(opgave TomTom)

 • tomtomandroid_weg_afslagVolledig offline navigeerbare kaart. De hogeresolutiekaarten kunnen thuis (via wifi) op de telefoon worden gezet. Onderweg is dan ook geen mobiel-internetverbinding nodig. Dit voorkomt hoge kosten voor dataroaming bij gebruik in het buitenland. 
 • Gratis 'Lifetime'-kaarten. Gebruikers beschikken altijd over de nieuwste kaarten en zijn zo verzekerd van de snelste route naar hun bestemming. Ze ontvangen 4 gratis kaartupdates per jaar gedurende de levensduur van de app. 
 • IQ Routes. De snelste routes en de meest accurate, betrouwbare aankomsttijden op elk moment van de dag. 
 • HD Traffic. Live verkeersupdates zorgen ervoor dat gebruikers hun bestemming sneller bereiken. Verkrijgbaar via een in-app aanschaf. 
 • Snelheidscamera's. Vermijd snelheidsboetes met realtime camerawaarschuwingen. Beschikbaar via een in-app aanschaf.
 • TomTom Places. Zoekresultaten toegespitst op automobilisten. 
 • Multitask-ondersteuning. 'Turn-by-turn'-navigatie tijdens het bellen.
 • Naadloze integratie. Integreert eenvoudig met de Android-smartphonecontactlijst.
 • Geavanceerde rijbaanbegeleiding. Biedt bestuurders extra inzicht op moeilijke kruispunten.
 • Gesproken straatnamen. Gesproken instructies bevatten nu straatnamen, waardoor navigeren  eenvoudiger is.

Hoe komen de geclaimde mogelijkheden uit de verf? Lees onze review

Versies en prijzen

De TomTom voor Android navigatie-app is beschikbaar in verschillende versies, met eigen te downloaden kaarten. De belangrijkste zijn:

 • Benelux (€34,99)
 • Europa (€59,99)
 • West-Europa (€44,99)

Andere landen

Er zijn ook versies van de app met andere kaartselecties: Australië, Brazilië, Canada en Alaska, Chili, Duitsland+Oostenrijk+Zwitserland, Frankrijk, Griekenland, Iberisch schiereiland, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Oost-Europa, Polen, Rusland+Baltische staten+Finland, Scandinavië, Turkije, Verenigd Koninkrijk+Ierland, VS, VS en Canada, Zuidelijk Afrika, Zuidoost-Azië.

De prijzen van al deze landenversies vind je in de Play Store.

Smartphonevereisten

 • Android OS: 2.2 of hoger.
 • Schermresolutie: 800x480 of 854x480. TomTom meldt de schermresolutie in een volgende release te willen verhogen. 
 • Opslagruimte: 215 MB - 3,7 GB beschikbaar geheugen is noodzakelijk, afhankelijk van de app en de gebruikte kaart.

Carkit

TomTom adviseert het gebruik van een carkit speciaal voor smartphones, om de smartphone veilig in te monteren en voor een optimale navigatiestemweergave. Het navigatiebedrijf verkoopt zelf een dergelijke carkit voor smartphones. 

We namen TomTom voor Android mee in de auto voor een proefrit. Lees onze review

TomTom voor Android: review

 

Deze review is uit 2012.
Lees hier de review over de nieuwste versie van de TomTom Europa app

 

Gebruikers met een Google Android-smartphone kunnen al meer dan 2 jaar gratis navigeren met de standaard bijgeleverde kaartensoftware van Google: Google Maps Navigatie. Er zijn meer gratis oplossingen voor Android, zoals Waze, maar ook talloze niet-gratis alternatieven, bijvoorbeeld van Sygic, Navigon en CoPilot.

TomTom sluit aan in de rij, al heeft het daar wel lang over gedaan. Bovendien is de software relatief prijzig, en zelfs met de huidige introductieprijzen duurder dan de concurrenten. Lees de belangrijkste tarieven bij Wat is TomTom voor Android?.

Offline

Een meerwaarde van de apps van TomTom is dat je landenkaarten op het toestel kunt zetten. Google haalt kaartgegevens tijdens het navigeren op via het mobiele netwerk, maar dat is niet altijd betrouwbaar. Bovendien is dat onwenselijk in het buitenland, gelet op de kosten voor dataverkeer over de grens. Dankzij een recente uitbreiding laat Google je inmiddels wel kaartmateriaal vooraf downloaden, maar de functie werkt nog niet erg praktisch.

Uitvoeringen

tomtomandroid_hd-traffic-inrouteverwerktDe app van TomTom is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Voor Nederlandse gebruikers zijn Benelux (€35), West-Europa (€45) en Europa (€60) het meest interessant. Je moet wel genoeg ruimte op je toestel hebben. De software zelf is 25 MB, maar na installatie moet je (bij voorkeur via je wifi-netwerk) de volledige kaarten downloaden. Je kunt helaas niet een selectie van de kaarten downloaden, zoals bijvoorbeeld bij Sygic en Navigon, of later extra kaarten aanschaffen.

Downloaden

Voor de Europa-editie van TomTom moet je 3,4 GB aan ruimte vrij hebben op je toestel. Voor het downloaden moet je al snel zo'n 2 uur uittrekken, zo blijkt. Bovendien: als het downloaden niet in één keer lukt kun je dit niet hervatten, maar moet je het opnieuw proberen.

Gratis kaart-updates

TomTom garandeert wel dat je voor altijd gratis updates van kaarten ontvangt. Een belangrijk voordeel ten opzichte van losse navigatiesystemen, waarvoor kaartupdates relatief prijzig zijn; al bieden concurrenten dit ook.

Niet op topmodellen

Een behoorlijk minpunt is dat de TomTom-software bij introductie alleen werkt op toestellen met een relatief lage schermresolutie van 800x480 of 854x480 pixels. Veel recente topmodellen vallen daardoor buiten de boot, waaronder de populaire Samsung Galaxy SIII, de HTC One X en de Google Nexus. Het bedrijf heeft voor later dit jaar een update gepland die de nieuwere toestellen met hogere resolutie wel zal ondersteunen.

Bediening

Voor TomTom-gebruikers zullen de menu's als vertrouwd overkomen, maar ook andere gebruikers zullen snel met het intuïtieve menu overweg kunnen. De bediening wijkt wel wat af van de Android-standaarden, voor zover die er al zijn. Zo heeft de menuknop bijvoorbeeld geen functie. Dat zit het gebruik overigens niet in de weg.

Kaartweergave

De kaartweergave oogt in vergelijking met de iPhone-versie veel minder gelikt, maar is wel voldoende. Alle belangrijke reisdetails zijn afleesbaar, zoals de snelheid (en maximale snelheid), verwachte aankomsttijd, resterende reistijd en resterende afstand. De stem is voldoende duidelijk, al is dit voornamelijk afhankelijk van je toestel.

HD Traffic

tomtomandroid_HDTraffic_300pixelsEen echte meerwaarde van TomTom ten opzichte van de meeste concurrenten is de optionele aanvullende mobielinternetdienst HD Traffic. Daarmee biedt TomTom-navigatiesoftware zeer gedetailleerde verkeersinformatie, zowel van snelwegen als van kleinere wegen. Ook de Android-versie beschikt over deze optie.
Niet alleen wordt de aankomsttijd door TomTom HD doorgaans zeer nauwkeurig berekend, zodat je weet waar je aan toe bent, ook krijg je alternatieve routes aangeboden om knelpunten te omzeilen. Voor de dienst is helaas wel een abonnement vereist (per maand of per jaar).

Conclusie

TomTom heeft erg lang gewacht met de Android-versie van zijn navigatiesoftware. Ten opzichte van de concurrenten is de app ook relatief prijzig. En dan kan hij (nog) niet eens met de schermresolutie van de nieuwste toptoestellen overweg. TomTom doet er goed aan snel een versie te leveren die wel op die telefoons kan draaien. Als de software eenmaal draait, krijg je de bekende TomTom-kwaliteit. De dienst HD Traffic levert ook zeker meerwaarde, al moet je daar ook weer extra voor betalen.

Lees ook: Wat is TomTom voor Android?