icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiat 500 TwinAir

Eerste indruk | Heeft het zin meer dan 14 mille uit te geven voor een echt kleine auto? In het geval van de Fiat 500 wellicht wel, want dan krijg je een versie met een tweecilinder (!) turbomotortje waarvan Fiat beweert dat hij zeer zuinig is. Je kunt ook 1,5 mille besparen en kiezen voor de 1.2 liter viercilinder zonder turbo. Maar die is op papier lang niet zo zuinig.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  18 januari 2011


Merk Fiat

Richtprijs € 14.350


Type 500Onze ervaring met de Fiat 500 TwinAir

De meeste grote automerken hebben wel een of meerdere kleintjes in de aanbieding. Het Italiaanse Fiat is altijd sterk geweest in kleine autootjes, hun nieuwe 500 is al jaren een gewild autootje. Sinds kort is hij ook leverbaar met een 0,9 liter groot tweecilindertje (!) Je levert dan geen prestaties in ten opzichte van zijn voorganger, de 1,4 liter viercilinder zonder turbo. Maar hij is wel - op papier althans - véél zuiniger! 

Wat viel ons op?

  • De 500 is voorin voldoende ruim. Achterin is het natuurlijk wel echt krap;
  • Hij is als TwinAir liefst €1300 duurder dan de instapper, de 1.2 liter viercilinder zonder turbo en 69 pk. De TwinAir-versie heeft wel een turbo, heeft in deze uitvoering 85 pk en dat is meer dan genoeg voor dit kleine en lichte autootje;
  • Hij is door zijn lage verbruik - volgens fabrieksopgave dan - vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en BPM.

Update 11 februari 2011: de Fiat 500 TwinAir is inmiddels op verbruik en schadelijke uitstoot getest. Het testverbruik komt uit op 5,15 l/100 km (1 op 19,5), terwijl de fabrikant een gemiddeld verbruik van 4,1 l/100 km (1 op 24,5) belooft. Zie voor de complete verbruiks- en uitstootgegevens het dossier Ecotest. Hier vindt u over enkele dagen ook de uitgebreide testgegevens van de TwinAir.

Andere 1e auto-indrukken:

en kijk naar honderden auto's in de Autovergelijker.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken