icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligste auto’s van 2013

Nieuws|Botsproeforganisatie Euro NCAP presenteert een overzicht van de best scorende auto’s in de crashtests van 2013. Gelukkig zijn er in iedere klasse veilige keuzes te maken. Het meest in het oog springt het goede resultaat van de Chinese Qoros.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:9 januari 2014

crashtest 2013 qoros 3 sedan

In 2013 werden er door Euro NCAP 33 auto's aan de uitgebreide veiligheidstests onderworpen. De resultaten geven aan hoe een auto in zijn klasse presteert. Eén auto als allerveiligste uitroepen gaat dus niet zomaar. Toch is het opvallend dat als we voor iedere in 2013 geteste auto de verschillende deelscores optellen, de Chinese Qoros 3 de hoogste totaalscore heeft. Na het debacle met het merk Landwind in 2005 hadden weinigen voorspeld dat het zó snel zou gaan met de ontwikkeling van de veiligheid van Chinese auto's.

Alle klassewinnaars op een rij:

  • Renault Zoe - stads- en compacte auto's; EuroNCAP
  • Qoros 3 sedan - kleine middenklasse;
  • Lexus IS 300h - middenklasse;
  • Kia Carens en Ford Tourneo Connect - ruimtewagens;
  • Jeep Cherokee - suv's;
  • Maserati Ghibli - grote middenklasse.

Renault bewijst met de Zoe dat ook een relatief kleine elektrische auto erg veilig kan zijn, ondanks dat er zich geen groot motorblok - dat energie absorbeert in een frontale botsing - voorin bevindt. In de klasse van ruimtewagens delen de Kia Carens en Ford Tourneo Connect de eerste plaats.

Botsprotocol flink zwaarder in 2014

Ieder jaar wordt het lastiger de maximumscore te halen om autofabrikanten continu te stimuleren auto's nóg veiliger te maken. In 2013 waren de veranderingen in het botsprotocol relatief gering met wijzigingen aan de beoordeling van kindveiligheid en instelbare snelheidsbegrenzers. Vanaf 2014 wordt het protocol echter weer flink aangescherpt. Door het toevoegen van de beoordeling van automatische noodremsystemen (AEB) en rijbaanassistentie (LKA/LDW) moeten fabrikanten flink aan de bak om nog de maximale 5 sterren te scoren.
Deze veiligheidssystemen waarschuwen voor dreigend gevaar en/of grijpen zelf in om ongelukken te voorkomen. Op dit vlak van zogeheten actieve veiligheid is nog een wereld te winnen. Als alle auto's hiermee worden uitgerust, zouden jaarlijks alleen in Europa al duizenden verkeersdoden minder vallen.