icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligste auto’s van 2014

Nieuws|Welke auto’s zijn de veiligste van 2014, van stadsauto tot suv? Het jaaroverzicht van Euro NCAP toont welke auto’s je - wat veiligheid betreft - met een gerust hart kunt kopen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:7 januari 2015

crashtest skoda fabia

Na weer een jaar veiligheidstests van botsproeforganisatie Euro NCAP is het tijd om de balans op te maken. Onder de 40 dit jaar geteste auto's zaten teleurstellingen, zoals de Dacia Logan MCV met 3 sterren, maar gelukkig ook genoeg toppers. Van alle auto's die in 2014 de maximale 5 sterren scoorden, zijn dit de auto's met de beste gemiddelde deelscores op alle testaspecten:

 

 Type Merk & Type
 Stadauto's en compacte klasse: Skoda Fabia
 Kleine middenklasse: Nissan Qashqai
 Middenklasse: Mercedes-Benz C-klasse
 Ruimtewagens: Volkswagen Golf Sportsvan
 SUV's: Land Rover Discovery Sport

 

Tweedeling

Bij de resultaten kan worden opgemerkt dat er een tweedeling zichtbaar is. In de klassen waar ook veel goedkopere auto's leverbaar zijn, zoals in de compacte klasse of bij de (kleine) ruimtewagens blijven veel auto's steken op 4 en soms zelfs 3 sterren. Zo is de Skoda Fabia de enige van de 14 geteste compacte auto's die 5 sterren weet te halen. In de middenklasse en bij de SUV's weten juist alle geteste auto's die maximumscore weten te bereiken.

Actieve veiligheid onderscheidend

Een oorzaak van deze tweedeling ligt in belangrijke mate bij de verschillen op het gebied van actieve veiligheid. Actieve systemen waarschuwen en/of grijpen zelf in bij dreigend gevaar. Ze werken vaak met camera's en radarsensoren. Fabrikanten kiezen er soms voor om dergelijke relatief dure veiligheidssystemen niet in auto's te plaatsen in klassen waar iedere euro telt. Wel is het jammer dat veel systemen ook niet optioneel worden aangeboden. Een consument die graag extra veiligheid wil, heeft daardoor in de kleinere/goedkopere klassen soms maar een beperkte keus.

Gelukkig zijn er wel enkele automerken die in de stadsautoklasse bijvoorbeeld een automatisch noodremsysteem of rijbaanassistentie aanbieden.

In 2015 worden de veiligheidstests weer iets aangescherpt; de testresultaten van alle auto's zullen we publiceren. Bekijk ook alle botsproeven sinds 2009 of vergelijk auto's - naast veiligheid - op vele testaspecten in de Autovergelijker.