icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligste auto's van 2011

Nieuws|Afgelopen jaar kregen elf auto's een viersterrenscore toebedeeld. Het slechtste resultaat werd behaald door de Dacia Duster, die niet hoger dan drie sterren scoorde. De overige auto's bereikten wel het maximum van vijf sterren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:1 februari 2012


De modellen die ook nog eens de hoogste gecombineerde scores voor alle verschillende subtests (veiligheid inzittenden, veiligheid kinderen, voetgangersveiligheid en elektronische veiligheidssystemen) neerzetten en daarmee klassewinnaar werden, zijn de volgende:

Compacte SUV's: Audi Q3
Compacte klasse: Chevrolet Aveo
Kleine middenklasse: Ford Focus
Compacte ruimtewagens: Mercedes B-klasse
Grote middenklasse: Volvo V60

Van de vier geteste elektrische auto's, haalde de Nissan Leaf als eerste de maximale vijf sterren. Daarmee hoort hij bij de beste in zijn klasse. Een teken dat met elektrische aandrijving niet op de botsveiligheid ingeleverd hoeft te worden.

Naast de auto's zelf, zijn er in 2011 ook een flink aantal geavanceerde veiligheidssystemen getest en beoordeeld. Van de klassewinnaars zijn er drie beloond met Advanced Rewards. De Ford Focus, die (optioneel) kan worden uitgerust met Active City Stop, Driver Alert, Forward Alert en Lane Keeping Aid, is zelfs het eerste veelverkochte model dat vier Rewards kreeg toebedeeld. De Mercedes B-klasse en Volvo V60 werden beloond voor respectievelijk Collision Prevention Assist en City Safety. Beide systemen zijn vormen van Autonomous Emergency Braking (AEB), een automatisch noodremsysteem. Euro NCAP werkt eraan om dit soort systemen vereist te maken voor een vijfsterrenscore.

In 2012 zijn de eisen op het gebied van voetgangersveiligheid weer opgeschroefd. Om het maximum van vijf sterren te halen moet de score voor deze test minimaal 60% bedragen, in plaats van 40% in 2011. Werk aan de winkel voor veel autofabrikanten. De eerste resultaten zullen 22 februari worden gepubliceerd.

Een lijst van alle door Euro NCAP gecrashte auto's in 2011 staat in het totaaloverzicht crashtests.