icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligste auto's van 2012

Nieuws|Afgelopen jaar kregen 26 van de 36 geteste auto's een vijfsterrenscore toebedeeld. Binnen elke voertuigcategorie was er één model aan te wijzen dat het hoogst presteerde. Ook kreeg één auto vier sterren toebedeeld en acht auto's drie. De slechts scorende in 2012 - met twee sterren - waren de Jeep Compass en Renault Trafic.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:23 januari 2013

volvov40

De modellen die ook nog eens de hoogste gecombineerde scores voor alle verschillende subtests (veiligheid inzittenden, veiligheid kinderen, voetgangersveiligheid en elektronische veiligheidssystemen) neerzetten en daarmee klassewinnaar werden, zijn de volgende:

Compacte klasse: Renault Clio

Kleine middenklasse: Volvo V40

Middenklasse: BMW 3-serie

Kleine ruimtewagens: Fiat 500L en Ford B-MAX

Kleine SUV's: Ford Kuga

Grote SUV's: Hyundai Santa Fe

Busjes: Ford Transit

De Volvo V40 haalde de hoogste gecombineerde score ooit.

Welke auto's kregen deze eer nèt niet, maar zijn wel vermeldenswaardig? Dat zijn de Ford Fiesta (compacte klasse), Opel Mokka (kleine SUV's), Volvo V60 Plug-In Hybrid (middenklasse), Subaru Forester (kleine SUV's) en de Range Rover (grote SUV's).

Voor het eerst heeft Euro NCAP ook busjes getest. De Ford Transit was de enige in deze categorie die de volle vijf sterren scoorde. De Fiat Scudo en zijn zustermodellen Citroën Jumpy en Peugeot Expert kreeg drie sterren toebedeeld.

Een lijst van alle door Euro NCAP gecrashte auto's in 2012 staat in het totaaloverzicht crashtests.