icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkeersboetes per juli gespreid te betalen

Nieuws|Verkeersboetes die hoger zijn dan €225 kunnen vanaf 1 juli gespreid worden betaald. Vanaf die datum is er standaard een betalingsregeling voor mensen die een hoge rekening aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wel willen, maar niet kunnen betalen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:6 mei 2015


Verkeersovertreders kunnen het boetebedrag in één keer of in vaste termijn voldoen. De betalingsregeling wordt eerder dan gepland ingevoerd en is bedoeld om verhogingen, aanmaningen en de inzet van deurwaarders en zelfs gijzeling te voorkomen. Tot die tijd is de regeling er alleen onder strikte voorwaarden. Naar schatting zijn er jaarlijks 375.000 verkeersovertreders met een boete van meer dan €225. Bij andere overheidszaken kun je al langer in termijnen betalen, zoals voor waterschapsbelasting, afvalstoffenheffing en andere toeslagen.

Streng boetebeleid

In 2013 concludeerde we dat de boetebedragen sinds 1988 met 150% tot maar liefst 2200% zijn gestegen. De boetebedragen voor verkeersovertredingen kunnen enorm oplopen voor wie niet of te laat betaalt. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is dit om te voorkomen dat er capaciteit ingezet moet worden om de overtreder de boete alsnog te laten betalen. De Consumentenbond vindt dat te late betaling van verkeersboetes te hard wordt afgestraft. Voor incassopraktijken van bedrijven gelden andere regels voor incassokosten, zoals lagere bedragen en de eis om eerst een betalingsherinnering te sturen. 

Bron: CJIB, Consumentenbond.