icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vier populaire auto’s onderworpen aan crashtest

Nieuws|De BMW 3-serie, Hyundai i30, Mazda CX-5 en Peugeot 208 scoren de maximale vijf sterren bij de nieuwste Euro NCAP botsproeven. Toch zijn er noemenswaardige verschillen. Vooral bij de botsing met paal van opzij. Ook bij de toepassing van systemen om botsingen te voorkomen is er werk aan de winkel. Mazda geeft het goede voorbeeld door de CX-5 meestal standaard te voorzien van een noodremsysteem.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:23 mei 2012


Auto's worden steeds veiliger. De vier geteste auto's halen elk vijf sterren, ondanks de in 2012 iets aangescherpte eisen. Voor voetgangersveiligheid moet nu minimaal een deelscore van 60% worden gehaald om voor de totaalscore van vijf sterren in aanmerking te komen. Peugeot haalt dit net met 61%, BMW ruimschoots met 78%. De grootste verschillen zien we bij de zware test waarbij de auto met de zijkant tegen een paal wordt gebotst. De Hyundai doet het hier matig, terwijl de Mazda juist het beste resultaat van alle tot nu toe geteste auto's neerzet.

De afnemende kans op letsel bij een botsing is een goede ontwikkeling. Nog beter is het om een ongeluk te voorkomen. Fabrikanten komen steeds vaker met een vorm van AEBS (Autonomous Emergency Braking System) op de markt. Een dergelijk noodremsysteem grijpt zelf in om een aanrijding te voorkomen of te verzachten, soms voorafgegaan door een waarschuwing. Audi wordt door Euro NCAP beloond met een Advanced Reward voor het noodremsysteem "Pre Sense Front Plus".

Van de geteste auto's is een noodremsysteem optioneel verkrijgbaar bij de BMW 3-serie en bij de Mazda CX-5 is het in de meeste uitvoeringen zelfs onderdeel van de standaarduitrusting. Euro NCAP doet 13 juni, tijdens haar 15-jarig bestaan, uit de doeken wat haar plannen zijn op het gebied van de beoordeling en stimulering van dit soort  technologieën.