icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Volvo V40 veiligst dankzij innovatieve airbag

Nieuws|Botsproeforganisatie Euro NCAP scherpt testcriteria regelmatig aan. Autofabrikanten moeten daarom blijven innoveren. Een van de zes in augustus geteste auto’s is de Volvo V40 met voetgangersairbag. De auto haalt een recordscore voor voetgangersveiligheid en scoort ook het hoogst op inzittendenveiligheid.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:29 augustus 2012


Meerdere keren per jaar voert Euro NCAP botsproeven uit. Bijna altijd zijn er wel opvallende resultaten te melden. Soms in negatieve zin, maar regelmatig juist ook positief. In augustus werden de Audi A3, Ford B-MAX, Isuzu D-MAX, Kia Cee'd, Renault Clio en Volvo V40 getest op botsveiligheid. Vijf keer met een vijfsterrenscore tot gevolg; alleen de Isuzu D-MAX, een pick-up, blijft op vier sterren steken. Volvo zet de meest opvallende resultaten neer.

Nieuwe ontwikkelingen

Volvo_V40_voetgangersairbagDe score voor de bescherming van volwassenen bij de V40 is de hoogste ooit, maar ook voor voetgangersveiligheid haalt hij een nieuw record. Dit komt met name door de voetgangersairbag, een nieuwe ontwikkeling. Samen met de omhoogspringende motorkap - die meer afstand tot de harde motor creëert - zorgt dit voor een veel grotere overlevingskans van voetgangers bij een aanrijding.

Ford kiest bij de nieuwe B-MAX voor een extra grote instap en gebruikt geen b-stijl tussen voor- en achterportier. Wel zijn versterkingen in de portieren zelf aangebracht. Dit staat een goede score bij de botsingen van opzij niet in de weg, zo blijkt uit de test. Isuzu scoort met vier sterren het laagst in deze batch, maar weet wel flink te verbeteren ten opzichte van het vorige model, dat maar twee sterren haalde.

Aanrijding voorkomen

Vanaf 2014 maken Autonomous Emergency Braking (AEB) systemen deel uit van het Euro NCAP testprogramma. Deze noodremsystemen waarschuwen en grijpen zelf in bij een dreigende aanrijding. AEB is leverbaar op de Audi en Ford. Bij de Volvo is AEB standaard. City Brake noemt Volvo het zelf. Optioneel is daarnaast nog een noodremsysteem leverbaar dat ook voetgangers herkent. Hiermee kan de impact van aanrijdingen met voetgangers nog meer wordt verkleind of zelfs worden voorkomen.