icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kleintjes blijven het meest waardevast

Nieuws|Elk jaar publiceert Autotelex, een grote leverancier van voertuiggegevens, een lijst van de meest én minst waardevaste auto's op de Nederlandse markt. Veel grote verrassingen zitten er niet in het lijstje; de Consumentenbond plukt wat krenten uit de verkooppap.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:14 januari 2013

skodci

Autotelex berekent de restwaarde van veelverkopende auto's als percentage van de nieuwwaarde. Berekend zijn auto's met benzinemotor, na 3 jaar gebruiksduur en met een gemiddelde kilometerstand (als de auto nog niet zo lang in productie is wordt gerekend met een toekomstige inschatting).

Van zowel de meest als de minst waardevaste auto's is een Top 15 opgesteld. In de originele lijstjes is gerekend met één cijfer achter de komma, wij hebben afgerond op hele getallen. Vooral in de prijsklasse onder de €10.000 nieuwprijs heb je het anders over tientjes verschil, meer niet.

Veel kleintjes restwaardekampioen

De absolute toppers zijn de eeneiige drieling Citroën C1/Peugeot 107/Toyota Aygo, de Kia Picanto (model vanaf 2011) en het andere identieke drietal Skoda Citigo/Seat Mii/Volkswagen Up. Deze krijgen een restwaarde van 69% toebedeeld na die 3 jaar.

Verder noemenswaardig zijn de Fiat 500, Mini en Citroën DS3. Ook deze zijn zeer waardevast. En verderop in de top 15 staan als opvallende nieuwkomers de nieuwe Toyota Yaris, Audi Q3 en Mazda CX-5.

Chrysler het minst waardevast

chrygvDe Top 15 van meest afschrijvende auto's wordt aangevoerd door de Chrysler Grand Voyager (wordt tegenwoordig verkocht als Lancia). Die ziet in 3 jaar 59% van z'n nieuwwaarde verdampen. Direct daarna volgt het tweetal Citroën C-Crosser en Peugeot 4007. 

De complete lijstjes:

autotelex2013

Bron: persbericht Autotelex