icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kleintjes blijven het meest waardevast

Nieuws|Elk jaar publiceert Autotelex, een grote leverancier van voertuiggegevens, een lijst van de meest én minst waardevaste auto's op de Nederlandse markt. Veel grote verrassingen zitten er niet in het lijstje; de Consumentenbond plukt wat krenten uit de verkooppap.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:31 januari 2014

Volkswagen Up

Autotelex berekent de restwaarde van veelverkopende auto's als percentage van de nieuwwaarde. Berekend zijn auto's met benzinemotor, na 3 jaar gebruiksduur en met een gemiddelde kilometerstand (als de auto nog niet zo lang in productie is wordt gerekend met een toekomstige inschatting). De allerjongste - en waarschijnlijk waardevaste - auto's zoals de nieuwe Hyundai i10 en Nissan Qashqai zijn nog niet meegenomen omdat er nog te weinig van verkocht zijn.

Van zowel de meest als de minst waardevaste auto's is een Top 15 opgesteld. In de originele lijstjes is gerekend met één cijfer achter de komma, wij hebben afgerond op hele getallen. Vooral in de prijsklasse onder de €10.000 nieuwprijs heb je het anders over tientjes verschil, meer niet.

Veel kleintjes restwaardekampioen

De absolute topper is nu de Volkswagen Up. Deze kleine stadsauto was ook de bestverkochte auto in 2013. De Up krijgt een restwaarde van 70% toebedeeld na die 3 jaar. En met een paar procentpunt daaronder zijn de zustermodellen Skoda Citigo en Seat Mii geëindigd. Deze hebben volgens Autotelex een iets minder sterk imago en zijn bovendien iets later op de markt gekomen.

Op gelijke hoogte als de Citigo en Mii zijn de drieling Citroën C1 / Peugeot 107 / Toyota Aygo en de Kia Picanto geëindigd. Dat zijn zeker geen verrassende auto's bovenin de top 15; wel verrassend is de Renault Captur, die echt 'uit het niets' de top in is gestormd. De Captur krijgt het juryrapport 'bestseller in het vernieuwende SUV crossover B-Segment' mee.

Op de zesde plek komt de eveneens nieuwe Peugeot 2008; die is een procent minder waardevast dan de Captur. Verder noemenswaardig zijn de Mini, Mercedes-Benz A-klasse en de Fiat 500. Ook deze zijn zeer waardevast. En verderop in de top 15 staan als opvallende mededingers de Toyota Yaris, de Honda Jazz en de Opel Mokka.

Renault Fluence ZE het minst waardevast

chrygvDe Top 15 van meest afschrijvende auto's wordt aangevoerd door de Chrysler Grand Voyager (inmiddels gerebadged naar Lancia) en de Renault Fluence ZE: een elektrische auto die inmiddels al uit productie is. Ook de elektrisch aangedreven drieling Citroën C-Zero / Peugeot iOn / Mitsubishi i-MiEV duikelt flink in waarde. Dat zegt echter niets over de waardevastheid van elektrische auto's in het algemeen, want alle 4 de auto's hebben een verhaal: de Fluence was ontworpen om gebruik te maken van accu-wisselstations, maar dat is nooit van de grond gekomen en de drieling is geplaagd door stevige nieuwprijsverlagingen en volgens Autotelex 'een weinig aansprekend uiterlijk en een geringe praktische bruikbaarheid'.   

De complete lijstjes:

Autotelex restwaarde top 15

Bron: persbericht Autotelex