icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weer 9 auto's langs de veiligheidsmeetlat

Nieuws|Eerder deze maand hadden we al het crashtestresultaat van 6 kleine crossovers, nu voegen we daar 9 auto's aan toe. Niet alle 9 scoren ze 5 sterren. Eén elektrische auto van Citroën haalt er maar 3. De Honda Civic is - naar aanleiding van de testresultaten van juli - aangepast en gaat van 4 naar 5 sterren.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 november 2017

Subaru-XV-ct1711

Honda-Civic-ct1711Honda Civic (hertest)

5 sterren

De Honda Civic is eerder dit jaar getest. Toen bleef hij steken op 4 sterren. Belangrijkste oorzaak was dat de bescherming van meereizende kinderen minder was dan bij de concurrentie. Bij een zijdelingse aanrijding kwam het hoofd van de 10-jarige door de leeggelopen gordijnairbag tegen harde delen aan. Die gordijnairbag is nu aangepast en daardoor stijgt de score naar de volle 5 sterren.

Subaru-Impreza-ct1711Subaru Impreza en XV

5 sterren

Deze 2 nieuwe modellen van Subaru lijken technisch en qua veiligheidsuitrusting veel op elkaar. Veel metingen zijn daarom slechts op 1 model uitgevoerd. De XV is wat hoger dan de Impreza, dus tests waarbij de rijhoogte van invloed is, zijn bij beide auto’s uitgevoerd. De Impreza en XV komen allebei met de volle 5 sterren uit de test.

Volwassen inzittenden zijn in bijna alle crashsituaties goed beschermd. Bij de frontale aanrijding over de volle breedte kan een achterpassagier met zijn heupen onder de gordel door glijden. Dat levert wat puntenaftrek op. Subaru heeft een erkenning gekregen voor het systeem dat de airbag rechtsvoor automatisch uitschakelt als er een kinderzitje op de voorstoel wordt geplaatst.

BMW-X3-ct1711BMW X3

5 sterren

De X3, de compacte SUV van BMW, is alweer aan zijn derde generatie toe. De eerste kwam in 2003 op de markt, de tweede in 2010. Hij scoort in z’n jongste gedaante wel 5 sterren, maar op actieve veiligheidssystemen is de score maar net aan.

Volwassen inzittenden worden in alle botssituaties goed beschermd, behalve de mensen die achterin zitten bij een frontale aanrijding over de volle breedte. Zij krijgen hoge krachten op de borst te verwerken.

DS-7-Crossback-ct1711DS 7 Crossback

5 sterren

De DS 7 is het topmodel van DS, het luxemerk van Citroën. Zo heeft hij Active Scan Suspension. Dat is een actieve wielophanging die zich met camerabeelden continu instelt op het wegdek. En hij heeft Night Visio, met een infraroodcamera. Bij duisternis krijg je daarmee - op een scherm - informatie die je als mens niet kunt waarnemen.

De auto komt pas in januari 2018 op de markt maar Euro NCAP heeft hem nu al getest in een botsproef. Daar kwam hij met hoge cijfers uit: de volle 5 sterren en hoge percentages op de deelgebieden. Volwassen inzittenden en kinderen in hun stoeltjes zijn in de meeste crashsituaties voldoende tot goed beschermd. Alleen bij de paaltest kreeg de volwassen dummy hoge krachten op de ribbenkast te verwerken.

Jaguar-E-Pace-ct1711Jaguar E-Pace

5 sterren

Het Britse luxemerk Jaguar brengt een kleine crossover onder de naam E-Pace (naast de wat grotere crossover F-Pace). De goedkoopste E-Pace gaat zo’n €50.000 kosten. De lijst met standaard veiligheidsuitrusting is omvangrijk. Het verbaast ons niet dat hij op actieve veiligheidssystemen hoog scoort en het eindresultaat de volle 5 sterren is.

Volwassen inzittenden worden in de meeste situaties goed beschermd. Tijdens de frontale crash bleek de bestuurdersairbag zich onvoldoende gevuld te hebben en was er contact tussen hoofd en stuur. Ook de onderbenen van de bestuurder blijken een verhoogde letselkans te hebben.

Mercedes-Benz-X-klasse-ct1711Mercedes-Benz X-klasse

5 sterren

In ons land behoren pick-ups niet tot de meest verkochte auto’s. In andere landen zijn ze veel populairder. Mercedes-Benz heeft met de nieuwe X-klasse een pick-up bedacht als zustermodel van de Nissan Navarra. Hij is getest als 4-deursversie met zogenaamde ‘dubbele cabine’, daarmee heb je plek voor 5 personen. De X-klasse scoort met 5 sterren opvallend goed in deze klasse. Pick-ups van andere merken halen soms veel lagere scores.

Porsche-Cayenne-ct1711Porsche Cayenne

5 sterren

De Cayenne is een grote SUV van het Duitse sportwagenmerk Porsche. In z’n jongste gedaante scoort hij nu 5 sterren in de crashtest. Alleen de mensen die achterin zitten krijgen bij een frontale aanrijding over de volle breedte erg veel krachten op de borst te verwerken. In alle andere situaties zijn volwassen inzittenden goed beschermd.

Ciroen-e-Mehari-ct1711Citroën e-Mehari

3 sterren

De Citroën e-Mehari is vooral uiterlijk een vreemde eend in de bijt. De ouderen onder ons kennen nog de Mehari uit de jaren ’50. Deze nieuwe Mehari heeft opnieuw een kunststof carrosserie en een kap die geheel kan worden neergeklapt.

Deze elektrische auto komt vooralsnog niet naar Nederland. Gezien de magere crashtestscore van slechts 3 sterren en de hoge aanschafprijs hoeven we daar niet al te rouwig om te zijn.

Bij een aanrijding kunnen inzittenden letsel aan de knieën en dijbenen oplopen door de vorm van het dashboard. En bij een kop-staartbotsing lopen de inzittenden groot kans op whiplashletsel. Ook kinderen in hun zitjes kunnen letsel oplopen bij een crash. Als een voetganger door een e-Mehari wordt geraakt, dan heeft hij groot kans op hoofdletsel. Er zit geen enkel actief veiligheidssysteem op de auto.

Kijk in de autovergelijker voor een volledig verslag per merk en type.

Lees ook: