icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Algemene informatie over winterbanden

Bij het aanschaffen van winterbanden moet je uit een aantal aspecten kiezen. Ga je voor gebruikte of nieuwe winterbanden? Koop je winterbanden of huur je ze?
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Artikel_winterbanden

Remproef met winterbanden

Winterbanden zijn te herkennen aan het grovere profiel. Ze hebben daardoor meer grip in winterse omstandigheden. Een remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is.

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo’n 12 meter. Op een natte weg 14 tot 15 meter.
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter. Dezelfde auto met zomerbanden heeft 60 meter nodig.

Gebruikte winterbanden

Om de kosten van winterbanden laag te houden kun je kiezen voor gebruikte winterbanden. Bij garages en bandenservice bedrijven worden winterbanden tegen een lagere prijs aangeboden. De prijzen zijn afhankelijk van type, maat, leeftijd en staat van de band. Kijk voor de maat en specificaties op de banden die onder de auto zitten.

Let op dat winterbanden met een profiel van 4mm vervangen moeten worden. Bij de aankoop moeten de banden nog 6 mm profiel hebben. Koop de banden niet als ze beschadigd zijn of ouder zijn dan 6 jaar. De leeftijd van een band kun je zien aan de DOT-code op de band. De laatste 4 cijfers zijn de weeknummer en het jaar.

Kosten van winterbanden

Het beste is om samen met winterbanden een tweede set velgen te kopen. Standaard velgen kunnen slecht tegen winterse invloeden en pekel. Bij gebruik van dezelfde velgen moeten deze elke keer uitgebalanceerd worden. Dit levert beschadigingen op.

  • De aanschaf van een extra set velgen kost €200 á €300.
  • Het wisselen van 4 banden kost ongeveer €80 per seizoen.
  • Het wisselen van 4 wielen (band inclusief velg) kost €35.
  • Het 2 keer wisselen inclusief opslag kost €150 tot €230 per jaar.

Kosten van winterbanden huren

Het kan voordeliger zijn om winterbanden te huren in plaats van te kopen. De zomerbanden worden door een garage vervangen door winterbanden. Na de huurperiode worden de banden weer terug gewisseld. De huurprijs van 4 banden voor 10 dagen is ongeveer €120. Dit hangt af van de bandenmaat.

Huren van winterbanden
Maat       Richtprijs   Per periode   Per aantal banden
 13"   excl. velgen   €120,00   10 dagen   4
 14"   excl. velgen   €120,00   10 dagen   4
 15"   excl. velgen   €150,00   10 dagen   4
 16"   excl. velgen   €160,00   10 dagen   4
 17"   excl. velgen   €175,00   10 dagen   4

De prijzen zijn inclusief monteren en demonteren.

Praat mee over winterbanden

Vind jij winterbanden noodzakelijk? Praat mee en deel je mening op onze Community.

Lees ook:

Tip: Check voordat je op wintersportvakantie gaat hoe het zit met je dekking bij winterse schade, zoals storm en hagel. Vergelijk autoverzekeringen via onze vergelijker en zie meteen waar jij het beste af bent.