icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autobandentest onder de loep

Nieuws | Stiftung Warentest (de Duitse zusterorganisatie van de Consumentenbond) loopt alle onderdelen van de jongste test zomerbanden nog eens na, voordat we tot publicatie overgaan.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  12 februari 2014

Snel naar:


De Consumentenbond is partner in autobandentests die uitgevoerd worden door de Duitse automobielclub ADAC. ADAC raakte in januari 2014 in opspraak. Daarbij is onder andere gesuggereerd dat de autobandentest die ADAC in een Europees samenwerkingsverband uitvoert, door fabrikanten wordt beïnvloed. Hoewel de Consumentenbond geen reden heeft om te twijfelen aan de juistheid van de testresultaten nemen wij genoemde beschuldigingen serieus. En dus wachten we de bevindingen af van onze Duitse zusterorganisatie voordat we publiceren.

Strakke procedures

Al onze autobandentesten worden volgens strakke procedures uitgevoerd, waarbij iedere fabrikant over dezelfde informatie kan beschikken. Deze procedures voldoen aan de voorwaarden die de Consumentenbond voor zijn vergelijkende testen hanteert, de Gedragscode Vergelijkend Onderzoek.

We hanteren onderstaande procedure:

  • De testmethodiek is transparant en voor de bandenfabrikanten beschikbaar. Fabrikanten kunnen in een voorronde commentaar op de testopzet leveren, maar de samenwerkende partners stellen de testspecificaties en marktselectie vast;
  • De testpartners kopen banden in bij verschillende handelaren; de fabrikanten weten niet waar en wanneer. Pas bij inkoop krijgen de fabrikanten te horen welk model getest gaat worden en krijgen zij het testprogramma (beschrijving van de testmethodiek) toegestuurd;
  • Na afloop van de test, maar vóór publicatie, ontvangen fabrikanten de meetresultaten van hun eigen product(en) in de test ter informatie en verificatie. Zij ontvangen alleen de feitelijke testbevindingen, niet de beoordelingen.