icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bandenlabel versus testresultaat

Uit de jongste zomerbandentest blijkt dat de informatie op het bandenlabel soms sterk afwijkt van ons testresultaat.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  19 februari 2013


Testresultaat Consumentenbond

De oordelen van het bandenlabel en de Consumentenbond-test komen in veel gevallen redelijk overeen. Maar er zijn ook merken en types waarover de beoordelingen sterk verschillen.

Zo krijgt de Firestone Firehawk TZ300a in de 185/60 R15-groep op verbruik een G-label (zeer onzuinig) en op gedrag op natte weg een A-label (zeer goed). In de Consumentenbond-test scoort de band juist een 6,2 (redelijk) op verbruik en een 4,9 (matig) op weggedrag op natte weg.

Ook bij de andere geteste groep, de 225/45 R17, komen opvallende afwijkingen voor. Bijvoorbeeld bij de Continental ContiSportContact 5. Die scoort zowel op het label als in onze test goed qua verbruik (een A op het label en een 8,0 in de test). Maar bij het gedrag op natte weg lopen de beoordelingen behoorlijk uiteen: een E (matig) op het label en juist een 7,3 in onze test.

Europees bandenlabel

Europees bandenlabelVanaf eind 2012 moeten autobanden verplicht voorzien zijn van een label met informatie over de invloed van de band op het brandstofverbruik (dus CO2-uitstoot), de grip op nat wegdek en de geluidsproductie.

De rolweerstand wordt - net als bij koelkasten en woonhuizen - met gekleurde pijlen geduid. Voor grip op natte weg wordt een klasseindeling A t/m G gebruikt. Deze 2 eigenschappen zijn in principe strijdig, de band die op beide punten de hoogste score haalt - zoals in bijgaand voorbeeld - zal daarom nog even op zich laten wachten. Verder vermeldt het label nog hoe lawaaiig de band is.

Het bandenlabel geeft geen samenvattend oordeel. De gebruiker moet zelf beslissen of hij prioriteit geeft aan portemonnee (verbruik) of veiligheid (grip op natte weg). Bovendien belicht het label slechts de 3 genoemde elementen, eigenschappen als grip op droge weg en slijtvastheid blijven buiten beschouwing, zaken die in de test van de Consumentenbond wel aan de orde komen.