icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor autobanden

Hier vind je handige tips voor het gebruik van je autobanden. Welke bandenspanning moeten je banden hebben en wanneer moet je ze wisselen? Wij geven je aan aantal handige tips waardoor je banden langer meegaan.

Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Autobanden afdanken

Bij het kopen van een nieuwe band betaal je €2 á €3 verwijderingsbijdrage per band. Als je een nieuwe band koopt, kun je de oude inleveren. Oude banden laat je achter bij de garage of je levert ze in bij een gemeentelijke milieudepots of milieustations.

Genruikstips_autobandenafdanken_NW

2
Zorg voor de juiste bandenspanning

Al je rijdt met lage bandenspanning heb je minder grip op de weg. De juiste bandenspanning zorgt voor lager brandstofverbruik en minder slijtage. De juiste spanning kun je vinden in de deurpost of aan de binnenkant van de tankklep. Wij hebben in 2014 verschillende elektronische bandenspanningsmeters getest. Wil je de volledige testresultaten zien?

Besparen met de een goede bandenspanning

Als alle auto’s met de juiste bandenspanning rijden, kan 110 liter brandstof per jaar worden bespaard. Per auto scheelt dit één tot twee volle tanks per jaar. Het voordeel kan oplopen tot €125. Op www.hetnieuwerijden.nl staat meer informatie over bandenspanning.

Gebruikstips_bandenspanning

3
Autobanden vullen met stikstof

Sommige bandenleveranciers bevelen aan om banden met stikstof te vullen. De buitenlucht bevat verontreinigingen die de levensduur en de bandendruk negatief beïnvloeden. Andere experts beweren dat er weinig verschil is tussen het vullen met lucht of stikstof. Zij adviseren banden liever met 'gratis' lucht te vullen.

Gebruikstips_vullenstikstof

4
Van zomer- naar winterbanden

Je kunt het beste je zomerbanden wisselen naar winterbanden bij sneeuw en vorst. Als de temperatuur enkele graden boven het vriespunt liggen is het tijd om je banden te wisselen.

De vuistegel is: wissel in november naar winterbanden en in maart naar zomerbanden.

Gebruikstips_bandenwisselen
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...