icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Autobanden kopen: waar let je op?

Is de profieldiepte van je banden minder dan 2 mm? Dan raden we je aan om de banden te vervangen. Welke maat je nodig hebt, vind je op de band zelf. Rij je in winterse omstandigheden, koop dan voor je eigen veiligheid winterbanden. Maar, rijd hier niet het hele jaar op.

Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Wanneer moet je autobanden vervangen?

 • De wettelijke minimale profieldiepte is 1.6 mm. Het is aan te raden om de banden te vervangen bij 2 mm. Het komt voor dat banden voldoende profiel hebben maar wel zijn beschadigd. Dit komt door uitdroging wat wordt veroorzaakt door zonlicht, UV straling en buitenlucht. Banden moeten daarom na ongeveer 6 jaar vervangen worden.

  Waar moet je op letten bij het vervangen?

  Beide banden aan de vooras en de achteras moeten dezelfde maat hebben. Vervang ze daarom ook tegelijk. Autofabrikanten geven een maximumsnelheid en toelaatbaar gewicht op waaraan banden moeten voldoen. Autobanden voor personenauto’s moeten hier geschikt voor zijn. Let wel op dat niet iedere maat en type band geschikt is voor iedere auto. Het aanbod van online-aanbieders van autobanden wordt groter. Je koopt een totaal pakket van de banden en montage.

  Bekijk het bandenlabel

  Het bandenlabel geeft informatie over de invloed van de band op het brandstofverbruik (dus CO2-uitstoot), het remgedrag op nat wegdek en de geluidsproductie, maar niet over aquaplaning, grip op een droog wegdek en slijtvastheid.

   

2
Autobanden online bestellen

Het aanbod van online-aanbieders van banden groeit gestaag. Ze bieden een totaalpakket aan, waarin niet alleen de banden zijn opgenomen maar ook de montage bij een bedrijf bij jou in de buurt.

Meer over online autobanden bestellen

Autobanden

3
Waarom winterbanden?

Winterbanden hebben meer grip bij winterse omstandigheden. Tijdens sneeuw, ijzel of ijs heeft het zachtere rubber een voordeel. Voor je eigen veiligheid raden wij aan om winterbanden te gebruiken. Let op: het is niet verstandig om het hele jaar met winterbanden te rijden. De remweg van winterbanden neemt toe bij hogere temperaturen.

Meer over rijden met winterbanden

Waar zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Ga je op wintersportvakantie? In veel landen zijn winterbanden vaak wel verplicht

4
Welke maat band heb je nodig?

 • Welke maat banden je nodig hebt, hangt af van het type auto.
 • De maat van een band staat op de band vermeld.
 • De band moet breder zijn dan een velg maar de afrolomtrek van het wiel moet hetzelfde blijven.
 • Winterbanden mogen een kleinere maat hebben. Zo is er voldoende ruimte voor sneeuwkettingen.
 • Het is verstandig om dezelfde maat aan te houden die standaard onder de auto zit.

Lees meer over bandenmaten

 

5
Run-flat-banden

Run-flat banden hebben een steviger karkas dan gewone banden. De zijkant van de band is extra stevig, waardoor ze het gewicht van de auto kunnen dragen bij een lekke band. Zonder de band en de velg te beschadigen kan met aangepaste snelheid nog 80 km worden gereden.

Nadelen

 • De run-flat banden hebben een hoger gewicht. Hierdoor gebruikt de auto meer brandstof.
 • De prijs ligt tussen de 20% en 50% hoger dan gewone banden.
 • De auto moet een ingebouwd controlesysteem voor bandenspanning hebben (TPMS). De automobilist krijgt dan een melding bij een lekke band.

Meer over run-flat-banden

6
Prijs en topsnelheid

De prijzen van autobanden verschillen per aanbieder. Dit komt omdat sommige banden niet worden ingevoerd door een fabrikant. Deze banden worden tegen een lagere prijs aangeboden. Een nieuwe band is vaak hoog geprijsd. Na verloop van tijd zal de prijs afnemen.

Tegenwoordig zijn topsnelheden van auto’s hoog. In Nederland mag niet zo hard gereden worden, maar op sommige wegen in Duitsland mag dat wel. Auto’s moeten dus wel beschikken over banden die geschikt zijn voor deze snelheden.

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...