icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nat wegdek vaak problematisch voor zomerbanden

Nieuws | Het produceren van een goede zomerband is lastiger dan gedacht. De fabrikant moet altijd een afweging maken tussen enerzijds slijtvast, en anderzijds een goede en veilige grip op de weg.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  23 februari 2015

Snel naar:


Of anders gezegd: de fabrikant probeert een mix te maken van een band die lang mee gaat, maar tegelijk veiligheid biedt op een nat wegdek.

Levensduur

Het blijft moeilijk om een veilige band te fabriceren die ook lang meegaat. Toch lukt het diverse fabrikanten wel om een goed compromis te vinden tussen veiligheid en levensduur, blijkt uit onze recente test van zomerbanden in de maten 185/60 R14 en 205/55 R16. Er zijn 12 banden die het op alle belangrijke aspecten goed doen. Maar ruim de helft van de geteste banden heeft - soms grote - tekortkomingen bij remmen op nat wegdek, grip en/of aquaplaning. Deze banden blijken dan vaak juist wel slijtvast te zijn, en gaan dus in principe lang mee, maar krijgen toch een minder goed Testoordeel. Twee zomerbanden, de Matador MP16 en de Nankang Eco-2, doen het dermate slecht op een natte weg, dat ze het predicaat Afrader krijgen.

De uitgebreide resultaten van deze test en eerder geteste andere bandenmaten staan in de autobandenvergelijker.