icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Defecte bandenspanningscontrole is géén APK-afkeur

Nieuws | Sinds begin november hebben alle nieuwe auto's TPMS aan boord. Dat staat voor 'Tyre Pressure Monitoring System', een systeem dat luchtverlies in de band detecteert. Mocht het TPMS tijdens de APK defect zijn, betekent dat dan APK-afkeur? Nee, zegt de verantwoordelijke instantie.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  2 december 2014

Controleapparatuur voor TPMS-systemen

Er wordt door veel belanghebbenden wat paniek gezaaid over defecte TPMS-systemen. Volgens hen zou een TPMS-defect vanaf 1 januari 2015 tot APK-afkeur leiden. De enige instantie die écht weet hoe het zit, is de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Volgens de RDW gelden er andere data in Europees verband. Alle EU-landen moeten medio mei 2017 de Europese APK-richtlijn hebben omgezet in wet- en regelgeving, en medio mei 2018 moeten die regels ingaan.

Tot die tijd verandert er niets aan de huidige APK-regels. De Algemene Periodieke Keuring is ook niets meer dan een milieu- en veiligheidskeuring, waarin lang niet alles wordt gecontroleerd.  

Meer weten over banden en TPMS-systemen? De uitgebreide resultaten van al onze bandentests staan in de autobandenvergelijker.

Bron: www.amt.nl.