icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bandenlabel wijkt af van testresultaat zomerbanden

Nieuws | Uit de jongste zomerbandentest blijkt dat de informatie op het bandenlabel soms sterk afwijkt van de testresultaten van de Consumentenbond. Zo krijgt de Firestone Firehawk TZ300a in de 185/60 R15-groep op verbruik een G-label (zeer onzuinig) en op gedrag op natte weg een A-label (zeer goed). In de Consumentenbond-test scoort de band in deze groep inderdaad het minst op verbruik, maar wel een 4,9 (middelmatig) op weggedrag op natte weg.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  21 februari 2013


bandenlabelDe oordelen van het bandenlabel en de Consumentenbond-test komen in veel gevallen redelijk overeen. Maar er zijn ook merken en types waarover de beoordelingen sterk verschillen. Ook bij de andere geteste groep, de 225/45 R17, komen opvallende afwijkingen voor. Zo scoort de Continental ContiSportContact 5 in de test met een 8,0 goed qua verbruik, maar krijgt hij een E (matig) op het label. Bij het gedrag op natte weg lopen de beoordelingen redelijk gelijk op: een A (zeer goed) op het label en een 7,3 in de test van de Consumentenbond; binnen zijn groep de beste score.

Europees bandenlabel

Vanaf eind 2012 moeten autobanden verplicht voorzien zijn van een label met informatie over de invloed van de band op het brandstofverbruik (dus CO2-uitstoot), de grip op nat wegdek en de geluidsproductie. De rolweerstand wordt met gekleurde pijlen geduid, net als bij koelkasten en huizen. Voor grip op natte weg wordt de klasseindeling A t/m G gebruikt. Deze 2 eigenschappen zijn in principe strijdig, de band die op beide punten de hoogste score haalt zal daarom nog even op zich laten wachten. Verder vermeldt het label nog hoe lawaaiig de band is. Het bandenlabel geeft geen samenvattend oordeel. Consumenten moeten zelf beslissen of hun prioriteit ligt bij portemonnee (verbruik) of veiligheid (grip op natte weg). Bovendien belicht het label slechts de 3 genoemde elementen. Eigenschappen als grip op droge weg en slijtvastheid blijven buiten beschouwing, zaken die in de test van de Consumentenbond wel aan de orde komen.