icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

3-in-1-kinderwagen

Een 3-in-1-kinderwagen kun je gebruiken met een reiswieg, zitje en autostoeltje. Hij is geschikt vanaf de geboorte tot je kindje een jaar of 4 is. Waar moet je op letten?

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:10 september 2019

01_reiswieg-baby-park-wakker

Een 3-in-1-kinderwagen is groter en zwaarder dan een buggy, maar daardoor wel comfortabeler voor je kindje.

Reiswieg voor een 3-in-1-kinderwagen

Een 3-in-1-kinderwagen kun je vanaf de geboorte met een reiswieg gebruiken. Een buggy mag je pas gebruiken als je kindje oud genoeg is; hij moet goed zelfstandig kunnen zitten.

In de eerste 6 maanden van zijn leven maakt je baby belangrijke lichamelijke, motorische ontwikkelingen door. Die ontwikkeling verloopt het beste als je kindje zich vrij kan bewegen en plat kan liggen. In een gordeltje kan je kindje zich niet vrij bewegen. 

Het is daarom het beste voor je baby als je hem de eerste 6 maanden van zijn leven zo min mogelijk vastzet met een gordeltje. In de reiswieg van de kinderwagen ligt je kindje los en plat op de rug. Daarom is het beter voor je baby om in de kinderwagen een reiswieg te gebruiken dan een zogeheten cocoon of een autostoeltje, waarin de baby vast in gordels zit en zich niet vrij kan bewegen.

De lengte als de breedte van een reiswieg kunnen per kinderwagen fors verschillen. Kies een reiswieg daarom op de groei.

Ben je door omstandigheden toch aangewezen op een cocoon of autostoeltje, laat je baby dan niet langer dan een halfuur achter elkaar in de cocoon of het autostoeltje liggen.

  Bijbetalen voor de reiswieg

  Vreemd genoeg is de reiswieg niet altijd inbegrepen bij het standaardmodel van een 3-in-1-kinderwagen. Bij sommige merken moet je een duurdere versie kopen, of een losse reiswieg kopen. In de Kinderwagenvergelijker zijn de richtprijzen altijd inclusief reiswieg.

  Autostoeltje voor een 3-in-1-kinderwagen

  Met de juiste adapters kun je een autostoeltje op het onderstel van een 3-in-1 kinderwagen klikken. Soms zitten deze adapters er standaard bij, maar vaak moet je ze apart kopen. Ze kosten enkele tientjes. Let goed op welke adapters nodig zijn voor jouw autostoeltje.

  Let op: een baby moet zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen. In een autostoeltje is de bewegingsvrijheid zeer beperkt. Gebruik het autostoeltje op de kinderwagen daarom niet langer dan een halfuur achter elkaar.

  Zitje voor een 3-in-1-kinderwagen

  Vanaf ongeveer 9 maanden, zodra het kind zelfstandig kan zitten, kun je het zitje van de 3-in-1-wagen gebruiken. Let erop dat er een goed gordeltje in zit, waar je kindje zich niet uit kan wurmen.

  Test 3-in-1 kinderwagens

  Wij hebben tientallen 3-in-1-kinderwagens getest van onder andere Maxi-CosiQuinny en Stokke op hun gebruiksgemak thuis en onderweg, comfort en veiligheid, zowel met de reiswieg als met het autostoeltje en het zitje.

  Toch liever een Reiswieg?

  Met onze test zie je direct welke 3-in-1 kinderwagens goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen. Kies er eentje met reiswieg.

  Beste 3-in-1 kinderwagen

  Kinderwagen 1200x800

  Goedkope 3-in-1-kinderwagens

  Een nieuwe 3-in-1-kinderwagen is een kostbare aanschaf. Lees de tips en bespaar tot honderden euro’s op je nieuwe 3-in-1-kinderwagen. Of kijk waar je op kunt letten als je een tweedehands 3-in-1-kinderwagen wil kopen.

  Accessoires voor 3-in-1 kinderwagens

  Er zijn allerlei accessoires voor 3-in-1-kinderwagens te koop, die bij elkaar de prijs van de wagen flink kunnen opschroeven. Lees meer over het nut en de noodzaak van deze accessoires:

  Lees ook