! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekking autoverzekering in buitenland

Ga je met je auto naar het buitenland? Je Nederlandse autoverzekering biedt gelukkig dekking in de landen die onder de EU vallen. Check voor je vertrekt waarvoor je precies wel en niet verzekerd bent tijdens je reis. Krijg je te maken met autopech of een ongeval met de auto in het buitenland? Dan is het goed te weten waar je terecht kunt voor hulp.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:27 augustus 2020

autoverzekering checken voor je naar buitenland gaat

Autoverzekering in buitenland: groene kaart mee!

Bij het afsluiten van je autoverzekering stuurt je autoverzekeraar automatisch de groene kaart op. Op je groene kaart staat een overzicht van landen waarvoor je autoverzekering geldig is. Kom je in een land waarvoor je autoverzekering geen dekking biedt, sluit dan een tijdelijke autoverzekering af. Dit kun je vaak aan de grens regelen.

Voor een caravan of aanhanger met eigen kenteken heb je in bijna alle landen een aparte groene kaart nodig. In Nederland niet.

Lees meer over de groene kaart

Eisen voor de auto in het buitenland

Voordat je naar het buitenland gaat is het slim om na te gaan door welke landen je gaat rijden. Er zijn namelijk verschillende eisen per land aan wat je verplicht moet meenemen in de auto. Soms geldt dit voor de eigen auto, soms voor een auto die je ter plaatse huurt. Meestal zijn een gevarendriehoek en veiligheidsvestje verplicht.

Bekijk op de website van de ANWB per land wat verplicht mee in de auto moet.

Pechhulp

Voor hulp bij pech onderweg heb je verschillende opties. Als je een (merk)dealer de auto onderhoudt, heb je vaak al (beperkt) pechhulpof 'mobiliteitsgarantie'. Pechhulp kun je ook afsluiten bij je auto- of reisverzekering. Je kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van 'losse' pechhulp. 

Lees meer over pechhulpdekkingen.

Juridische hulp na een aanrijding of ongeval 

Heb je een WA-verzekering of beperkt cascoverzekering? Dan moet je vaak zelf achter een vergoeding aan via de tegenpartij als je door hem schade oploopt. Wanneer het ongeval in het buitenland plaatsvindt, kan dit lastig zijn.

Een aanvullende rechtsbijstandsdekking (of verkeersrechtsbijstand) bij de auto- of reisverzekering of een losse rechtsbijstandverzekering helpt bij het claimen van schade in het buitenland. Dit is vooral van belang als je geen allriskpolis hebt.

Meer over schade met je auto in het buitenland

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van autoverzekeringen. We spreken verzekeraars aan op onredelijke praktijken en helpen jou zo bij het maken van je keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Kader lidworden DoeMee AVV

Lees verder