icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekking autoverzekering in buitenland

Ga je met je auto naar het buitenland? Je Nederlandse autoverzekering biedt gelukkig dekking in de landen die onder de EU vallen. Check voor je vertrekt waarvoor je precies wel en niet verzekerd bent tijdens je reis. Krijg je te maken met autopech of een ongeval met de auto in het buitenland? Dan is het goed te weten waar je terecht kunt voor hulp.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 3 september 2021

autoverzekering checken voor je naar buitenland gaat

Autoverzekering in buitenland: internationaal verzekeringsbewijs mee

Als je een autoverzekering afsluit, krijg je van je autoverzekeraar automatisch een internationaal verzekeringsbewijs. Dit bewijs heette eerder de groene kaart. Sinds 1 juli 2020 heet het een internationaal verzekeringsbewijs en is op wit papier gedrukt. Voor sommige landen is het verplicht om dit bewijs op papier bij je te hebben.

Op dit verzekeringsbewijs staat een overzicht van landen waarvoor je autoverzekering geldig is. Kom je in een land waarvoor je autoverzekering geen dekking biedt, sluit dan een tijdelijke autoverzekering af. Dit kun je vaak aan de grens regelen.

Voor een caravan of aanhanger met eigen kenteken heb je in bijna alle landen een apart verzekeringsbewijs nodig. In Nederland niet.

Eisen voor de auto in het buitenland

Voordat je naar het buitenland gaat is het slim om na te gaan door welke landen je rijdt. Er zijn verschillende eisen per land aan wat je verplicht moet meenemen in de auto. Soms geldt dit voor de eigen auto, soms voor een auto die je ter plaatse huurt. Meestal zijn een gevarendriehoek en veiligheidsvestje verplicht.

Bekijk op de website van de ANWB per land wat verplicht mee in de auto moet.

Pechhulp

Voor hulp bij pech onderweg heb je verschillende opties. Als een (merk)dealer de auto onderhoudt, heb je vaak al (beperkt) pechhulpof 'mobiliteitsgarantie'. Pechhulp kun je ook afsluiten bij je auto- of reisverzekering. Je kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van 'losse' pechhulp. 

Lees meer over pechhulpdekkingen.

Juridische hulp na een aanrijding of ongeval 

Heb je een WA-verzekering of beperkt cascoverzekering? Dan moet je vaak zelf achter een vergoeding aan via de tegenpartij als je door hem schade oploopt. Wanneer het ongeval in het buitenland plaatsvindt, kan dit lastig zijn.

Een aanvullende rechtsbijstandsdekking (of verkeersrechtsbijstand) bij de auto- of reisverzekering of een losse rechtsbijstandverzekering helpt als je schade wilt claimen in het buitenland. Dit is vooral van belang als je geen allriskpolis hebt.

Meer over schade met je auto in het buitenland

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.