icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Test autoverzekeringen

Bundelz: prepaid autoverzekering

Eerste indruk|Vodafone en Nationale-Nederlanden lanceerden recent Bundelz, een prepaid autoverzekering waarbij je alleen betaalt per bundel kilometers. Voordelig voor wie écht weinig rijdt, al is dat concept niet helemaal nieuw. 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 juni 2019


Product Prepaid autoverzekering

Kosten €50 WA Bundel - €70 Casco-bundel per bundel (max. 7 bundels van 1000 kilometer per bundel)


bundelz-eersteindruk

Update 18 juni 2019: voorwaarden gewijzigd

Bundelz laat weten de voorwaarden fors te hebben verbeterd. Zo ging het eigen risico omlaag naar €150 en de maximale cataloguswaarde omhoog naar €75.000. Je betaalt bij Bundelz voortaan per bundel van 1000 kilometer. De aanpassingen zijn in de tekst hieronder niet verwerkt.

Conclusie

Bij de Bundelz autoverzekering (nog in de testfase) van Nationale-Nederlanden betaal je in bundeltjes van 1000 kilometer. Een Vodafone-stekker houdt je gereden kilometers bij, maar ook andere rijgegevens. De polis is voordelig voor wie nauwelijks rijdt of een tweede auto heeft, maar het eigen risico is erg fors (tot €900).

Bundelz: voor af & toe rijders

Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto jaarlijks circa 13.000 kilometer. Verzekeraar Nationale-Nederlanden richt zich, in nauwe samenwerking met telecombedrijf Vodafone, met Bundelz op ‘af & toe rijders’. Ofwel, automobilisten die per week zo’n 100 kilometer rijden maar per jaar maximaal 7000 kilometer. Het kan ook gaan om een tweede auto.

Niet voor jongeren

Voorlopig kunnen alleen 30-plussers met minimaal 8 schadevrije jaren de verzekering testen. Ook mag de cataloguswaarde van de auto niet hoger zijn dan €30.000. Deze acceptatiecriteria zijn streng, maar kunnen nog veranderen. Nationale-Nederlanden licht toe dat ze met een kleine doelgroep Bundelz wil beginnen en uit de proef wil leren of deze uitgebreid kan worden. 

Tarieven per bundel kilometers

Bij Bundelz betaal je geen premie maar koop je jaarlijks maximaal 7 bundels van 1000 kilometer per bundel. Je betaalt €50 voor een WA-bundel en €70 voor een casco-bundel, inclusief assurantiebelasting. Daarnaast betaal je eenmalig aansluitkosten van €20. De dekking kan tussentijds worden gewijzigd. Maandelijks krijg je per e-mail een update van je saldo en tussendoor via een sms-bericht. 

WA- of volledig cascodekking

Je kunt alleen een WA- of volledig cascodekking (allrisk) afsluiten bij Bundelz, geen WA Plus of beperkt casco. De voorwaarden zijn gebaseerd op die van de Nationale-Nederlanden autoverzekering. Bundelz heeft geen extra dekkingen, zoals een inzittendendekking of rechtsbijstand.

Met de allriskdekking is er een nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling van 2 jaar. Je krijgt bij diefstal en totaalverlies dan de nieuwwaarde of aanschafwaarde (bij een tweedehandsauto) uitgekeerd. 

Goedkoper of niet?

Is Bundelz echt voordeliger dan een doorsnee autoverzekering? Voor een simpele prijsvergelijking nemen we een willekeurige 35-jarige Volkswagen Polo-bezitter uit Den Haag die tot 7500 kilometer rijdt.

  • Volgens onze vergelijker is deze verzekerde minimaal €17 per maand kwijt voor WA-dekking, ofwel €200 per jaar. Allriskdekking kost jaarlijks ruim €400.
  • Rijd je daadwerkelijk 7000 kilometer, dan is Bundelz duurder: je betaalt daar dan €350 per jaar voor WA- en €490 voor allriskdekking.
  • Rijd je jaarlijks maximaal zo'n 3500 kilometer, dan ben je met Bundelz al snel voordeliger uit. Daar is de verzekering dan ook voor bedoeld.

Een prijsvergelijking kun je ook op de website van Bundelz maken, na invoer van je huidige maandpremie. 

Fors eigen risico

Het eigen risico bij Bundelz is fors bij de casco autoverzekering, namelijk standaard €150 voor ruitschade en €500 voor andere schades . Je betaalt dit bedrag dus zelf als je ruitschade hebt of schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt. Laat je de schade herstellen door een niet bij de verzekeraar aangesloten garage, dan betaal je nog meer. Het eigen risico is dan maar liefst €900 voor alle schades (dus ook ruitschade!).

Overstappen en opzeggen

Rijd je meer dan 7000 kilometer per jaar, dan krijg je een aanbod om over te stappen naar een reguliere verzekering. Bundelz zal de verzekering bij overschrijding ervan niet stoppen, maar wel aandringen op een overstap.

Maak je je bundeltje kilometers niet op, dan ben je ze na 12 maanden kwijt: de geldigheid is één jaar. Als je bijna door je bundel heen bent, ontvang je een bericht en wordt de bundel automatisch verlengd.

Stopzetten van Bundelz kan binnen 7 dagen per e-mail. Je krijgt bij tussentijds opzeggen het resterende bedrag van je bundel teruggestort.

Stekker houdt kilometers bij

De schadeafhandeling van Bundelz is in handen van tussenpersoon Intrasurance. Het aantal kilometers wordt bijgehouden door een stekker van Vodafone (een OBD-stekker). Bijna iedere auto is hiervoor geschikt. Na het installeren van de stekker ontvang je een sms’je, ter bevestiging. Als je niets ontvangt is het dus opletten geblazen.

Alleen voor onderhoud en reparatie kun je de stekker tijdelijk (maximaal 24 uur) verwijderen. Let wel: haal je de stick er ‘zomaar’ voor langere tijd uit, dan kan Bundelz na enig moment de polis stopzetten. Dat kan zeer ernstige consequenties hebben bij een ongeval. Daarnaast legt de RDW automatisch een boete op voor onverzekerd rijden.

Bundelz zegt altijd contact op te nemen, zodra een verzekerde de stekker verwijdert. Verwijder je de stekker 3 keer zonder geldige reden, dan kan de polis worden stopgezet. Je krijgt dan geen geld terug. Bij een defecte stekker krijgt Bundelz een signaal en wordt deze kosteloos vervangen. 

Privacy

Steeds meer autoverzekeraars maken gebruik van de OBD-stekker. Deze ‘slimme’ stekker meet naast het aantal gereden kilometers meer dan nodig is voor de verzekering. Zoals waar je auto zich bevindt (de gps-locatie), snelheid en bewegingen. De vraag is hoe deze partijen met jouw data omgaan.

Bundelz zegt de informatie niet te delen en alleen te gebruiken om het product te verbeteren. ‘We gebruiken de data alleen anoniem voor het maken van analyses. En natuurlijk delen Nationale-Nederlanden en Vodafone deze data op geen enkele manier met anderen’, aldus de website en het privacyreglement.

Wat betreft privacy vindt de Consumentenbond het belangrijk dat:

  • je als verzekerde inzicht hebt in de opgeslagen gegevens
  • je als verzekerde de gegevens altijd zonder opgaaf van reden onmiddellijk kunt (laten) verwijderen
  • er niet meer gegevens worden verzameld dan strikt noodzakelijk is
  • dat deze gegevens in geen enkele vorm aan derden worden doorgegeven

Lancering in 2018

Bundelz zit nog in de testfase tot juli 2018. Er komt nog een app voor verzekerden. Is de proef succesvol, dan komt het product kort daarna op de markt. Aanmelden kan via de website.

Nationale-Nederlanden introduceerde april dit jaar Gappie, een app waarmee je een auto per uur kunt verzekeren. Het product zit nog steeds in een testfase, in elk geval tot september dit jaar.

Kilometers en verzekeringspremie

Het prepaid concept van Bundelz is nieuw, maar alleen betalen voor het aantal kilometers dat je rijdt is dat niet. Verzekeraar De Kilometerverzekering biedt dit al aan sinds 2007. Deze maatschappij corrigeert de premie achteraf aan de hand van het werkelijk aantal gereden kilometers.

Waar je echt voordeliger uit bent, weet je alleen als je autoverzekeringen met elkaar vergelijkt. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat je bij de meeste autoverzekeraars meer premie betaalt als je jaarlijks meer rijdt. Een derde van de autoverzekeraars nam het aantal kilometers niet mee in de premie. 

Zelf vergelijken

Staar je niet blind op de prijs en check de dekking en voorwaarden goed. Let daarbij bij cascodekking op de hoogte van het eigen risico’s en de verschillende schade-uitkeringen, zoals bij totaalverlies van de auto en ruitschade.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk autoverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Test autoverzekeringen