icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Soorten autoverzekeringen en dekking

Autoverzekeringen bieden verschillende dekkingen: WA, WA+ (beperkt casco) en allrisk (volledig casco). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering


Dekking van autoverzekeringen

  WA WA+ Allrisk
Schade aan anderen x x x
Diefstal en inbraak   x x
Ruitschade   x x
Storm- en brandschade   x x
Schade door eigen toedoen     x
Vandalisme     x

 

WA-dekking

Iedere auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering'is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan derden.

WA+-dekking

Een autoverzekering met een WA+-dekking (ook wel beperkt casco genoemd) biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd: ruitschade en schade bij diefstal. 

Allrisk-dekking

Voor een nieuwe auto kun je het beste een allrisk-verzekering afsluiten. Dit heet ook wel volledig casco en is de meest uitgebreide autoverzekering. Als je zelf de veroorzaker bent, vergoedt een allrisk-verzekering naast de verplichte WA-dekking ook de schade aan je eigen auto.

Let op: een allrisk-verzekering dekt niet alle risico's.

Welke dekking voor welke auto?

Als je een nieuwe auto koopt, zul je sneller kiezen voor een allrisk-dekking dan iemand die een oudere auto heeft.

Leeftijd auto Autoverzekering
nieuw tot 4 à 6 jaar oud allrisk
vanaf 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud WA+
vanaf 8 tot 10 jaar oud  WA

Je keuze hangt af van de waarde van de auto. De dagwaarde kun je nagaan via de ANWB/Bovag Koerslijst.

Natuurlijk speelt niet alleen de leeftijd van je auto een rol. Ook zaken als waardevastheid, het aantal opgebouwde schadevrije jaren en het risico dat je wilt en kunt dragen zijn belangrijk. En natuurlijk speelt ook de hoogte van de premie mee bij je keuze. 

Pas op tijd je dekking aan

Controleer in elk geval jaarlijks of je autoverzekering nog bij je past. De premie en voorwaarden van je verzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook je eigen situatie is niet altijd hetzelfde. We hebben tips voor het tussentijds wijzigen van je autoverzekering voor je verzameld. 

De voorwaarden: kleine lettertjes, grote gevolgen

De voorwaarden van autoverzekeringen kunnen sterk verschillen. Als je je auto total loss rijdt bijvoorbeeld, krijg je soms de nieuwwaarde vergoedt en soms alleen de dagwaarde. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van een autoverzekering. Let vooral op:

Aanvullende autoverzekeringen

Ruit-, brand-, stormschade en diefstal vallen doorgaans onder de standaarddekking van een WA+- en allrisk-verzekering. Voor rechtsbijstand, een inzittendenverzekering en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk zelf de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen via de Autoverzekeringvergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Test autoverzekeringen