icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Dekking autoverzekering

Autoverzekeringen kennen verschillende soorten dekkingen: WA, beperkt casco (WA+) en volledig casco (allrisk). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Wil je weten hoe je de juiste dekking kiest?
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel bonus-malusladdersArtikel bonus-malusladders

WA-dekking

Iedere auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Deze 'wettelijke aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste die je kunt afsluiten. Je bent hiermee alleen verzekerd voor schade aan derden.

WA+-dekking

Een autoverzekering met een WA+-dekking (ook wel beperkt casco genoemd) biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Niet alleen schade die je bij een ander veroorzaakt, maar ook schade aan je eigen auto is hiermee verzekerd.

Allriskdekking

Voor een nieuwe auto kun je het beste een allriskverzekering afsluiten. Dit heet ook wel volledig casco en is de meest uitgebreide autoverzekering (maar dekte niet alle risico's). Een goede keus voor nieuwe auto's, maar veel mensen houden hun allriskpolis te lang aan.

Welke dekking?

Wie een nieuwe auto aanschaft zal sneller kiezen voor een allriskdekking dan iemand die een oudere auto heeft. Je keuze hangt af van de waarde van de auto. Bij een auto die tussen de 4 en 6 jaar oud is, loont het meestal om de allriskdekking om te zetten naar een WA+-dekking. En voor een auto vanaf 8 tot 10 jaar is de WA-dekking een logische optie. Je keuze hangt natuurlijk niet alleen af van de leeftijd van je auto. Ook zaken als waardevastheid, het aantal opgebouwde schadevrije jaren en het risico dat je wilt en kunt dragen zijn belangrijk. En natuurlijk speelt ook de hoogte van de premie mee bij je keuze.

Pas op tijd je dekking aan

Controleer regelmatig of je autoverzekering nog bij je past. De premie en voorwaarden van je verzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook je eigen situatie is niet altijd hetzelfde. We hebben wat tips voor je verzameld.

De voorwaarden: kleine lettertjes, grote gevolgen

De voorwaarden van autoverzekeringen kunnen sterk verschillen. Als je een auto total loss rijdt, is het niet altijd zeker hoeveel je terugkrijgt van de verzekeraar. Soms krijg je alleen de dagwaarde. En valt je auto in een te lage veiligheidsklasse? Dan kun je bij diefstal soms naar je centen fluiten. We zetten de belangrijkste voorwaarden op een rijtje. Kijk goed naar de nieuwwaarderegeling, de occassionwaarderegeling en je eigen risico bij schade.

Aanvullende autoverzekeringen

Ruit-, brand-, stormschade en diefstal vallen doorgaans onder de standaarddekking van een WA+ - en allriskverzekering. Voor rechtsbijstand, een inzittendenverzekering en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.Test autoverzekeringen