icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Test autoverzekeringen

Kater na Carnaval: schade aan je auto

Nieuws|Menig Nederlander viert vandaag nog één dagje Carnaval, maar hetzelfde geldt voor inbrekers. Wat dekt de verzekering bij braakschade aan de auto? En hoe zit het met schade door dronken bestuurders en baldadige feestvierders? Wij zochten het voor je uit.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:9 februari 2016

Carnaval

Gemaskerde dieven

Tijdens Carnaval heb je in Brabant en Limburg dubbele kans op inbraakschade in je woning en verdubbelen het aantal claims op de opstalverzekering. Maar wat als je auto in de stad of voor de deur is leeggeroofd door gemaskerde dieven? Braakschade en schade aan autoruiten of aan de auto door glasscherven is gedekt met een beperkt casco autoverzekering. Na een claim verlies je dan geen schadevrije jaren en premiekorting.

Anonieme schades

Heeft een lallende automobilist je (geparkeerde) auto geraakt? Dan kun je diegene aansprakelijk stellen met het schadeformulier, op papier of mobiel. Blijft de dader onbekend of is die niet verzekerd? Dan kun je mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Maar let op: dit kan alleen als de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt.

Vandalismeschade: soms wel gedekt

In andere gevallen is de (vandalisme)schade aan je auto voor eigen rekening of gedekt op een allriskpolis. Dan val je echter –oneerlijk genoeg- na een claim wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting. Positieve uitzonderingen zijn de verzekeringen van De Nederlanden van Nu, Generali en Hema. Die dekken vandalisme ook op beperkt-cascopolissen. Een claim leidt waarschijnlijk wel tot een lagere no-claimkorting. Asr dekt vandalismeschade op de allriskpolis, zònder terugval in premiekorting maar wel in schadevrije jaren.

Dronken bestuurder

wijnWie met een slok op besluit te gaan autorijden en een ongeluk veroorzaakt, is uiteraard aansprakelijk. De kans is dan groot dat je autoverzekeraar de schade aan je auto niet vergoedt en je uit de polis wordt geknikkerd. Schade aan de tegenpartij is altijd gedekt op een WA-polis, maar de verzekeraar verhaalt de schade dan mogelijk weer bij jou.

Auto in de optocht

Rijd je met een (carnavals)optocht mee en gebeurt er iets met je auto? Autoverzekeraars gaan verschillend om met schadeclaims die hiermee samenhangen, maar dit staat niet altijd met zoveel woorden in de voorwaarden. Vraag dit dus na bij je verzekeraar voor je je in een vrolijke stoet mengt. Bij bijvoorbeeld Allsecur zijn auto's die aan een carnavalsoptocht deelnemen niet verzekerd; in de voorwaarden uitgesloten onder de noemer 'auto's gebruikt voor wedstrijden'. Bij de autoverzekeringen van Achmea (Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis) geldt wel dekking voor personenauto's in een carnavalsstoet, ondanks een soortgelijke uitsluiting in de voorwaarden als die van Allsecur. Carnavalsvoertuigen (verbouwd of zonder kenteken) kunnen voor een polis terecht bij de zakelijke afdeling van Achmea.

Schade door storm

Ten slotte: het weer. Onstuimig weer kan verschillende ongelukken veroorzaken. Ook tijdens carnaval. Ruitschade en schade door storm (zoals een omgevallen boom) en hagel is in elk geval gedekt op de beperktcasco dekking van je autoverzekering. Beland je door de wind op de andere weghelft met de auto en ontstaat er een ongeluk, dan is de schade aan anderen gedekt op je WA-verzekering.

Bekijk ook:

Meer nieuws

Meer nieuws

Test autoverzekeringen