icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kentekenbewijs nodig voor schade-uitkering

Autorijden zonder origineel kentekenbewijs kan €45 boete opleveren. Ook kan je verzekeringsuitkering op de tocht komen te staan als je het kentekenbewijs niet hebt. 
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  29 september 2017

kentekenbewijs

Boete

Ook als je een auto leent of huurt moet je het kentekenbewijs bij je hebben. De unieke kaart dient als een soort identiteitsbewijs voor de auto en eigenaar in zowel binnen als buitenland. Je kunt zelfs €45 boete krijgen plus €9 administratiekosten (in 2017) als je het kentekenbewijs niet kunt tonen wanneer de politie erom vraagt. In 2016 werd hiervoor ruim 1400 keer een boete uitgedeeld en 80 keer voor autorijden met een onleesbaar kentekenbewijs: in totaal €67.000 aan boete. 

Kentekenbewijs vereist voor schade-uitkering

Je zult niet de eerste zijn die de kentekenpapieren of kaart in de auto bewaart. Maar wordt het bewijs samen met de auto gestolen, dan kan dat problemen opleveren bij een schade-uitkering. Bij diefstal van de auto dekt een beperkt- of volledig-cascoverzekering namelijk vaak de schade, maar soms alléén na ontvangst van alle kentekendelen. Dit staat dan ook in de kleine lettertjes van de polis.

Snel een nieuwe kaart aanvragen is er niet bij na autodiefstal, vanwege een diefstalmelding bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) die het voertuig dan heeft. Direct diefstal melden is wel belangrijk, onder meer om de verzekering te stoppen en overtredingen met de auto op jouw naam te voorkomen.

Toch een uitkering

Gelukkig ligt het niet altijd zo zwart-wit. Zo vraagt Bovag wel om de kentekenstukken bij diefstal, maar komt het regelmatig voor dat mensen niet alles opsturen. De verzekeraar keert dan toch uit, mits ook aangifte wordt gedaan van de diefstal van het kentekenbewijs. Ook Reaal zegt ons wel om een kentekenbewijs te vragen bij diefstal, maar zonder documenten in de praktijk meestal toch uit te keren. 

Bij onherstelbare schade (totaalverlies) vragen alle verzekeraars wél alle auto- en kentekenpapieren om te voorkomen dat wrakken samen met de documenten worden verhandeld. 

Verlies of diefstal kentekenkaart

  • Kentekenkaart kwijt? Check dan of het juiste adres bij de gemeente bekend is. De RDW stuurt een nieuwe kentekenkaart hiernaartoe, ofwel naar diegene op wiens naam de auto staat. Kijk voor meer informatie bij de RDW.
  • Na verlies of diefstal van je papieren kentekenbewijs, krijg je na aanvraag van een nieuwe automatisch een plastic kentekencard die sinds 2014 wordt uitgegeven.
  • Het overschrijven van een kenteken na aankoop van een voertuig kan via een RDW-balie, PostNL-loket én Kentekenloket.nl: lees onze eerste indruk

Test autoverzekeringen