icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gevolgen no-claimkorting na diefstal

Schade na diefstal van je auto heeft meestal geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren en dus ook niet voor je premie. Autoverzekeraars stellen wel voorwaarden aan de beveiliging van je auto.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  31 mei 2018

Autokleur beïnvloedt premie Reaal

Beperkt casco (WA+)
Met een beperkt cascoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan je auto door diefstal. 

Volledig casco (allrisk)
Als je een volledig cascopolis hebt afgesloten voor je auto, ben je verzekerd tegen diefstal van je auto. 

Beveiligingsklasse auto

De beveiligingsklasse vind je op het beveiligingssysteem zelf (de centrale stuureenheid). Alarmsystemen moeten door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging goedgekeurd zijn, herkenbaar aan het label 'SCM-TNO goedgekeurd'. Eventueel door de autofabrikant aangebrachte diefstalvoorzieningen, kunnen worden gelijkgesteld aan de SCM-goedkeuring. Neem bij twijfel hiervoor contact op met je dealer.

Van startonderbreker tot voertuigvolgsysteem

Autobeveiligingssystemen worden ingedeeld in 5 klassen:

  1. Een klasse I-beveiliging bestaat uit een startonderbreker. Daarmee kun je zonder contactsleutel niet een auto starten en ermee wegrijden. Auto's vanaf 1998 zijn meestal voorzien van deze beveiliging.
  2. Een klasse II-beveiliging bestaat, naast een startonderbreking, uit een inbraakdetectie én alarmeringssysteem.
  3. Een klasse III-beveiliging is een uitbreiding van de klasse II-beveiliging. Het alarm gaat namelijk ook af als de afgesloten auto geheld wordt, bijvoorbeeld als een autodief de auto weg wil slepen. Voor auto's jonger dan 5 jaar met een cataloguswaarde boven €50.000 is minimaal klasse III vereist, deze klasse geldt eveneens voor een cabrio. Voor duurdere auto's is een voertuigvolgsysteem vereist (beveiligingsklasse 4 of 5).
  4. Een klasse IIII-beveiliging is weer een uitbreiding van klasse III. De uitbreiding bestaat uit een voertuigvolgsysteem. Hiermee is het mogelijk om een gestolen auto te traceren.
  5. Het verschil tussen een klasse IIII en klasse V-beveiliging is dat bij de klasse V-beveiliging het voertuigvolgsysteem geactiveerd wordt zodra het alarm afgaat. Bij een klasse IIII-beveiliging is dat pas het geval na melding van autodiefstal.

Eigen risico autoverzekering

Wordt je auto gestolen en blijkt dat de vereiste beveiliging niet aanwezig was of niet functioneerde, dan zullen de meeste verzekeraars niet uitkeren. Enkele verzekeraars verhogen in dat geval het eigen risico naar bijvoorbeeld €1000.

Tip: De premies van autoverzekeringen verschillen sterk. Met een beetje zoekwerk kun je flink besparen op je autopolis. Vergelijk autoverzekeringen.

Lees ook:

Test autoverzekeringen