! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade door winters weer

Met winterweer gaat het aantal verkeersongelukken en schadeclaims op de autoverzekering omhoog. Wat dekt je verzekering bij schade door winterse omstandigheden of een sneeuwbalgevecht? En ben je aansprakelijk voor schade als je rijdt zonder winterbanden?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Op koude dagen, als de temperatuur voortdurend onder het vriespunt ligt, komen er zo'n 500 extra claims binnen van autoschade. Bij sneeuwval kan het aantal schadegevallen zelfs verdubbelen.

Wat dekt je autoverzekering wel en wat niet?

Storm-, hagel- en ruitschade

Autoschade door bijvoorbeeld storm en hagel is gedekt op de volledig- of beperkt cascodekking van je autoverzekering. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder. Je behoudt dus je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor ruitschade.

Heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf op voor schade aan je auto. Je verzekering dekt alleen schade die je met de auto aan een ander veroorzaakt. In uitzonderlijke situaties, zoals na grootschalige kettingbotsingen, kunnen verzekeraars coulanter optreden en schades onderling regelen. 

Autorijden bij gevaarlijk weer (code rood)

Bij écht slecht weer kan het KNMI een waarschuwingscode (geel, oranje of rood) afgeven per provincie. Bij code rood geldt een weeralarm en is het opletten geblazen, bijvoorbeeld voor verraderlijke gladheid. Maar zolang je alle normale voorzorgsmaatregelen neemt, mag je gewoon de weg op en geldt er in deze situatie dekking via de autopolis.

Je kunt wel een boete van een paar honderd krijgen voor rijden met slecht zicht. Als je bijvoorbeeld je bevroren autoruiten niet goed schoon krabt.

Winters weer en pechhulp

Bij autopech kun je een pechdienst inschakelen. Bijvoorbeeld als de auto niet start of als je accuproblemen hebt. Pech door bevroren brandstof is niet altijd gedekt. Vastzitten in de sneeuw of modder is meestal ook uitgesloten, maar wel gedekt op de autoverzekering.

Je pechhulpdekking is afhankelijk van het (gekozen) dekkingsgebied. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dekking in je eigen woonplaats, heel Nederland of heel Europa. Sommige verzekeraars bieden pechhulp ook wereldwijd aan. 

Sneeuwballen en slippartijen

Veel schade aan de eigen auto door winters weer is alleen gedekt met een allrisk- of volledig cascoverzekering. Denk aan slippen en botsen of op ongelukkige wijze in de sloot belanden na een glijpartij. Of schade ontstaan door een sneeuwbal of pekel.

Het nadeel is dat een schadeclaim ten koste gaat van je schadevrije jaren en mogelijk je no-claimkorting. Het kan daarom soms voordeliger om schade zelf te betalen.

Gooit iemand moedwillig een sneeuwbal tegen de auto en heb je schade? Dan valt dit ook onder allriskdekking en is er terugval in schadevrije jaren of no-claimkorting. Tenzij je de schade bij de veroorzaker kunt verhalen. Een baldadige actie van kinderen tot 14 jaar kun je verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders of verzorgers.

Winterbanden en aansprakelijkheid

In Nederland zijn winterbanden bij winters weer niet verplicht. In tegenstelling tot landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland. In die landen kun je hiervoor een boete krijgen. Rijd je hier in bepaalde periode zónder winterbanden en raak je betrokken bij een verkeersongeval? Dan kan dit problemen opleveren. Je kunt dan mede-aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval. Ook al was dit buiten je schuld om. Je bent dan 'grof nalatig' geweest. De verzekeraar kan dan weigeren je schade uit te betalen.

In Nederland speelt het ontbreken van winterbanden hierbij geen rol. 

Tips om de kans op vorstschade te verkleinen

  • Zet de auto niet op de handrem bij vorst, om vastvriezen te voorkomen. Zet hem eventueel in de eerste versnelling. 
  • Voorkom bevriezing van het koelsysteem door antivries te gebruiken.
  • Neem slotenspray mee om een bevroren slot te ontdooien.
  • Zorg voor een goede ijskrabber in je auto. Voor onvoldoende zicht kun je een boete krijgen.
  • Ontdooi bevroren autoruiten niet met warm of heet water. De autoruiten kunnen daardoor barsten!
  • Controleer de autoruiten op sterretjes. Bij vorst kunnen deze groter worden en kan de ruit barsten.
  • Smeer de deurrubbers in met een laagje zuurvrije vaseline of talkpoeder. Zo voorkom je dat de deuren vastvriezen.
  • Laat tijdens het krabben van de autoruiten je motor niet stationair draaien, hierdoor slijt deze sneller.

Nieuwste artikelen