icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stormschade: wat dekt je autoverzekering?

Het komt in Nederland regelmatig voor dat storm veel schade aan auto's veroorzaakt. Met een beperkt casco- of een allriskverzekering kun je je verzekeren voor stormschade.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 november 2018

Artikel stormschade auto

Wat valt onder stormschade?

Bij stormschade kun je denken aan schade door afbrekende takken, hagel en wind, rondvliegende dakpannen en andere zaken die je auto beschadigen.

Stormschade en hagelschade

Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm en hagel, of andere 'natuurschade', dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een all-riskpolis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder. Je behoudt dus je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor ruitschade, bijvoorbeeld door hagelstenen of een al bestaand sterretje dat doorscheurt.

Heb je alleen een WA-dekking afgesloten voor je auto, dan is stormschade niet verzekerd. Je bent dan alleen gedekt voor schade die je zelf veroorzaakt aan een ander. 

Gevolgen stormschade claimen

Een claim voor storm- en hagelschade heeft doorgaans geen gevolgen voor je premie. Let er wel op dat verzekeraars extra voorwaarden kunnen hanteren, zoals een eigen risico. Verzekeraars hanteren bijvoorbeeld verschillende definities om te bepalen of er sprake is van storm. Veel verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger.

Autoschade claimen

Schade aan je auto kan op talloze manieren veroorzaakt worden. Afhankelijk van het soort schade en de dekking die je gekozen hebt voor je autoverzekering kun je de schade gelukkig wel vergoed krijgen. Wil je weten in welke gevallen een claim indienen wel of niet mogelijk en/of verstandig is? Lees dan onze tips om schade te claimen.

Lees ook: