icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhaalsbijstandverzekering

Wie een aanrijding veroorzaakt in het verkeer moet de schade betalen. In de praktijk is het voor de tegenpartij vaak lastig om de schade vergoed te krijgen. Met een verhaalsbijstandverzekering krijg je hulp bij het verhalen van schade.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 april 2018

Artikel schade autoverzekering

Verhaalsbijstand: wat is gedekt?

Een verhaalsbijstandverzekering is gekoppeld aan je motorvoertuig en dekt meestal alleen de juridische kosten om materiële schade te verhalen. Je hebt dan geen recht op juridische bijstand om letselschade te verhalen. Dat is wel het geval bij een losse rechtsbijstandsverzekering of rechtsbijstand als aanvullende dekking bij je autoverzekering. Let dus goed op de voorwaarden van de verzekering.

Wanneer verzekeren voor verhaalsbijstand?

Je bijverzekeren voor verhaalsbijstand is meestal alleen zinvol als je WA of WA+ verzekerd bent. Als je allrisk verzekerd bent, regelt je verzekeraar het verhalen van de schade voor je, met aftrek van een eventueel eigen risico. Een WA- of WA+-verzekering biedt deze service doorgaans niet.

Is de schade buiten jouw schuld om gemaakt, dan is er via de allriskpolis geen terugval in no-claimkorting of schadevrije jaren. Achter de schermen verhaalt de verzekeraar de schade op de aansprakelijke tegenpartij.

Dader onbekend?

Wanneer de dader onbekend is, probeert je verzekeraar de schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer te claimen. In geval van een onbekende dader betaal je een eigen risico van €250. Bij sommige verzekeraars zak je tijdelijk in no-claimkorting, maar na de schadeafhandeling wordt je dat hersteld. Kan de schade niet worden verhaald? Ga dan na wat beter voor je uitpakt: schade laten uitkeren door je verzekeraar of zelf betalen.

Ben je alleen WA- of WA+ verzekerd, dan kun je zonder aanvullende rechtsbijstanddekking meestal niet bij je verzekeraar terecht als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Bij een WA-dekking, ben je alleen verzekerd voor schade die je toebrengt aan iemand anders. Bij de WA+-dekking is je motorvoertuig naast wettelijke aansprakelijkheid ook verzekerd voor onder meer brand en diefstal, maar niet voor aanrijdingschade.

Zonder rechtsbijstandverzekering moet je met een WA- of WA+verzekering dus zelf 'verhaal halen' bij de tegenpartij. Een aanvullende verzekering voor verhaalsrechtsbijstand is het overwegen waard als je verzekerd wilt zijn van juridische bijstand bij het verhalen van een schade.

Tips bij verkeersschade

Na een ongeluk moet je de veroorzaker zo snel mogelijk schriftelijk aansprakelijk stellen. Dit kan via en schadeformulier of digitaal via de app of website van Mobielschademelden.nl. Alle ‘redelijke’ kosten kunnen op de aansprakelijke partij worden verhaald, ook die van juridische bijstand.

Bij letselschade kan smartengeld ook nog een rol spelen. Verzamel dus zoveel mogelijk bewijzen voor een duidelijke en feitelijke onderbouwing, zoals getuigenverklaringen, beeldmateriaal en bonnetjes van gemaakte onkosten. Kijk voor een stappenplan en voorbeelden van een getuigenverklaring op de website van de ANWB

Andere vormen van aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

In plaats van de beperkte verzekering voor verhaalsbijstand, kun je je ook uitgebreider verzekeren met:

Je kunt overigens ook voor verkeersgeschillen verzekerd zijn als je een rechtsbijstandverzekering of reisverzekering hebt. 
 

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Test autoverzekeringen