icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkeersrechtsbijstandverzekering

Met een verkeersrechtsbijstandverzekering krijg je juridische bijstand bij schade in het verkeer door een fout van jezelf of een ander. Bijvoorbeeld als een automobilist na een aanrijding ontkent dat hij de schade heeft veroorzaakt. Of als je rijbewijs wordt ingenomen en je het daar niet mee eens bent.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 april 2018

Artikel enkelzijdige en tweezijdige schade

Dekking verkeersrechtsbijstand

Verkeersrechtsbijstand is niet voertuiggebonden. Je sluit een verkeersrechtsbijstandverzekering af op jouw naam, de dekking is er niet alleen voor hulp bij het verhalen van schade die je met de auto veroorzaakt of geschillen hierover. Alle rechtsproblemen die in of door het verkeer ontstaan, zijn gedekt, zowel voor medepassagiers als fietsers of voetgangers.

Let goed op de voorwaarden. Soms is de vergoeding voor externe kosten gemaximeerd, zoals rechtbank- en advocaatkosten, of krijg je geen juridische hulp als je bijvoorbeeld zelf schuld hebt aan het ongeval.

Verkeersrechtsbijstand verzekeren via je autoverzekeraar?

Verkeersrechtsbijstandverzekeringen zijn het overwegen waard. Deze verzekering wordt aangeboden door autoverzekeraars, maar ook door reis- en rechtsbijstandverzekeraars.

Let op dubbele verzekeringen:

Via een (gezins)rechtsbijstandspolis heb je standaard dekking voor verkeersgeschillen of kun je deze optioneel afsluiten (module verkeer). Je hebt dan recht op hulp bij allerlei verkeersgerelateerde conflicten als verkeersdeelnemer, dus bijvoorbeeld ook als motorrijder, voetganger of fietser.

Let op: wie al een (gezins)rechtsbijstandsverzekering met de module verkeer heeft afgesloten, kan deze beter achterwege laten bij de autoverzekering om oververzekering te voorkomen.

Als rechtsbijstand in de reisverzekering is ondergebracht, biedt deze alleen dekking voor calamiteiten op reis. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat je op weg was naar het buitenland. Als het om een binnenlandse reis gaat, moet je bijvoorbeeld de rekening van een overnachting laten zien. Voor rechtsbijstand via de autoverzekering geldt dit niet.

Andere vormen van aanvullende rechtsbijstandsverzekeringen 

In plaats van een verzekering voor verkeersrechtsbijstand, kun je je ook verzekeren voor:

Test autoverzekeringen