icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De tijk van een kindermatras

Een kindermatras wordt vaak vies. Een luier die overstroomt en andere kleine ongelukjes horen bij het opgroeien van een kind. Daarom is het heel handig als je de tijk van een kindermatras kunt wassen. Waar moet je nog meer op letten bij een matras?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017

Artikel_matrastijk

Afritsbare tijk

Spugen en luiers die overstromen... babymatrasjes hebben veel te lijden. Experts raden een bedzeiltje met klem af. Want hierdoor kan een baby zijn lichaamswarmte niet goed kwijt. En oververhitting is een mogelijke oorzaak van wiegendood. Kies daarom voor een babymatras met een afritsbare tijk die je op 60 °C graden kunt wassen.

Bekijk de matrassen die je op 60 °C kunt wassen.

Een tijk moet een goede rits hebben. Neem het liefst een kunststofrits met grove tanden en probeer de rits zeker uit in de winkel. Kijk ook of er een beschermende rand is. Die voorkomt dat de vulling of de stof tussen de tanden komt.

Bij veel merken zit de rits binnenstebuiten in de tijk verwerkt. Volgens de fabrikant is dit om ‘veiligheidsredenen’, zodat het kindje een rits niet onbedoeld open kan peuteren. Om dezelfde reden zitten er aan de tijkritsen van Ikea-matrassen geen treklip. De bedoeling is goed, maar eigenlijk zijn deze maatregelen overdreven. Een baby voor wie het een gevaar is om de tijk open te krijgen kan echt nog geen rits openmaken. Bovendien zit de rits verscholen onder een hoeslakentje. Voor ouders zijn de binnenstebuiten ritsen en ritsen zonder treklip vooral heel onhandig.

Een tijk in 2 delen is handig als 1 kant vies is. Je laat de schone kant dan om de matras zitten terwijl je de vieze helft wast. Zo kun je de matras gewoon blijven gebruiken.

Neem geen waterafstotende tijk

In onze test van kindermatrassen zit ook een matras die claimt een tijk met 'geïntegreerde vochtbeschermer' te hebben. We vonden niet echt iets bijzonders. Maar wees beducht voor matrassen die claimen water of vocht tegen te houden. Want waterafstotende of zelfs waterdichte tijk ventileert slecht. Je kunt beter voor een goed ventilerende matras kiezen met een wasbare tijk en de matras regelmatig luchten.

Anti-mug of anti-stofmijt

Sommige matrassen beweren 'anti-mug' of ‘anti-stofmijt’ te zijn. Wat dit precies inhoudt is meestal niet duidelijk. Als de fabrikant organisme dodende middelen gebruikt, moet je oppassen. Deze middelen kunnen ook schadelijk zijn voor kinderen. Gebruik liever een klamboe en andere kindveilige middelen tegen muggen. Stofmijt kun je beter op andere manieren bestrijden. Lees hoe je stofmijt beter kunt voorkomen.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Test kindermatrassen