! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidieregeling voor studiekosten

In 2022 is er een nieuwe subsidieregeling voor studiekosten: het STAP-budget. De subsidie bedraagt maximaal €1000 per jaar. Wacht niet te lang met het aanvragen van je STAP-budget, want op is op. Wij vertellen hoe je dat doet. En we geven je tips voor nog meer voordeel. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 17 januari 2022

arbeidsgeschillen

Hoe ziet de nieuwe subsidieregeling eruit?

Je kunt vanaf 1 maart 2022 een subsidie van maximaal €1000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze subsidie heet STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Is je opleiding duurder dan €1000? Dan betaal je de rest zelf. Is het goedkoper? Dan betaalt het UWV het hele bedrag.

Zo vraag je het STAP-budget aan:

  1. Check of de aanbieder van de opleiding een erkende opleider is. Vanaf maart kun je dat opzoeken in het STAP-portaal. Wil je niet zo lang wachten? Er zijn al een aantal STAP-opleidingen bekend.
  2. Meld je aan voor de opleiding. Het STAP-aanmeldingsbewijs van de aanbieder heb je nodig voor je aanvraag.
  3. Zet je aanvraag voor subsidie in het STAP-portaal. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag direct betaald aan de opleider.

Let op
De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor de STAP-regeling geldt een maximaal overheidsbudget. Er is in 2022 ruimte voor maximaal 300.000 deelnemers. Dus op is op.

Tips voor nog meer voordeel

Voor ondernemers

Een ondernemer kan op een andere manier studiekosten aftrekken. Hij kan de opleidingskosten van de winst van de onderneming aftrekken. Onder opleidingskosten vallen ook de reis- en verblijfskosten. En kosten van vakliteratuur die niet direct aan een opleiding zijn verbonden. De kosten moeten wel zakelijk en redelijk zijn.

Voor werknemers

Misschien wil je werkgever wel een deel van je scholingsuitgaven vergoeden. Informeer naar de mogelijkheden. Het hoeft niet om een opleiding te gaan die relevant is voor je werk bij de werkgever. Maar wel om studiekosten die je maakt om een andere of hogere functie te krijgen. Of om je vakkennis bij te houden. Deze mogelijkheid blijft in 2022 bestaan. 

Extra subsidie

Ben je tussen de 18 en de 67 jaar? Dan kun je ook gebruikmaken van de regeling NL leert door. Deze bestaat onder andere uit een groot aanbod van gratis (online) scholingstrajecten. In de eerste maanden van 2022 komt er nieuw aanbod van opleidingen beschikbaar.