icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Belastingaangifte: hoe en wat

Is belastingaangifte doen verplicht? Wanneer moet het en hoe moet het? Hier vind je het antwoord op je logistieke vragen over de belastingaangifte inkomstenbelasting. Plus wat er opvalt bij aangifte doen in 2016.
Nelleke Rookmaaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  16 maart 2015


Is belastingaangifte verplicht?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, is aangifte doen altijd verplicht. Ook als je €0 hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De aangiftebrief verstuurt de Belastingdienst in januari en februari. In 2016 ontvang je deze brief op papier en in je digitale berichtenbox op mijn.overheid.nl. Als je geen aangiftebrief ontvangt, is aangifte doen alleen verplicht als je minstens €46 belasting moet bijbetalen. Vul bij twijfel de aangifte op proef in, dan zie je ook meteen of je recht hebt op een teruggave.

 • Lees hoe het precies zit en waarom het vaak óók slim is om aangifte te doen als dat niet verplicht is.

Wanneer moet het?

Aangifte doen mag dit jaar in maart en april. Je hebt dus net als vorig jaar een maand langer de tijd dan de afgelopen jaren, maar het heeft voordelen om de aangifte dit jaar ook vóór 5 april in te dienen. Zo krijg je gegarandeerd bericht terug van de fiscus vóór 1 juli.

Red je het niet om de aangifte vóór 1 mei te verzenden? Uitstel aanvragen voor het doen van belastingaangifte tot 1 september is gemakkelijk. Maar het heeft ook nadelen

Misschien twijfel je nog ergens over of wacht je op een antwoord op je bezwaarschrift over de WOZ-waarde? Je kunt er ook voor kiezen om meteen aangifte te doen en daarbij aan de voorzichtige kant te gaan zitten. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt.
Je vult bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd. Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Te laat aangifte doen zónder uitstel aan te vragen is onverstandig. Je kunt er een forse boete voor krijgen.

Aangifte doen vóór 5 april of 1 mei kun je dus in je agenda noteren. Maar later in het jaar zijn er nog wat data die je in je agenda kunt markeren. Zo vergeet je niet om op tijd een bezwaarschrift in te dienen als je het niet eens bent met de aanslag, toeslagen aan te vragen of vooruit te kijken naar je vermogen van volgend jaar.

Agenda belastingaangifte 
(klik op de afbeelding om te vergroten)

Hoe moet het?

Er zijn in 2016 3 manieren om aangifte inkomstenbelasting te doen:

 • met een papieren formulier;
 • met een app;
 • online met 'Mijn Belastingdienst'.

De vorige aangiftes kon je ook nog invullen in een aangifteprogramma dat je kon downloaden op je computer. Die mogelijkheid is dit jaar vervallen.

De Consumentenbond raadt aangifte op papier of in de app af. In het algemeen geldt dat je in de app geen gegevens kunt wijzigen of aanvullen, waardoor niet iedereen de app kan gebruiken om aangifte te doen. Dit was althans het geval bij de aangifte over 2014. En op papier is het een stuk lastiger om de meest optimale verdeling te krijgen tussen fiscale partners. Dit gaat online gemakkelijker.

Meer over de belastingaangifte:

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.
 • belastingaangifte-maart
  Nieuws  |  2 mei.

  Belasting spaargeld omlaag

  De omstreden vermogensrendementsheffing gaat in 2018 en 2019 verder omlaag. Met name spaarders met een vermogen tussen de €25.000 en €100.000 gaan hierdoor minder belasting betalen.
    2 reacties
 • belastingtelefoon
  Nieuws  |  6 apr.

  BelastingTelefoon grijpt in na onderzoek Consumentenbond

  Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer op 5 april geïnformeerd dat fouten die de Belastingtelefoon maakt, niet ten koste gaan van de burger die aangifte doet.
    1 reactie