icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

Nieuws|Ouders met een laag inkomen, krijgen volgend jaar vaak minder belastingkorting dan in 2018. Dit komt door een nieuwe berekening van de ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting’.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 september 2018

combikorting-toeslagen

Wat is de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

Werkende ouders met 1 of meer kinderen onder de 12, krijgen vaak (meestal zonder dat ze het doorhebben) een forse belastingkorting via de belastingaangifte. Het gaat om de ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting’. Deze korting levert in 2018 een netto voordeel op van €1052 tot €2801. Een aardig bedrag dus. De korting is voor alleenstaande werkende ouders, maar ook voor werkende stellen. Bij werkende stellen krijgt alleen degene met het laagste inkomen de korting. De hoogte hangt af van het inkomen.

Wie gaat erop achteruit?

Is je inkomen tussen de €5000 en €18.000? Dan krijg je een forse vermindering van de combinatiekorting voor je kiezen. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.

Waarom en hoeveel is de vermindering?

Op dit moment geldt (behalve voor zelfstandigen) als voorwaarde dat je minstens €4935 per jaar moet verdienen. Het komt erop neer dat wie precies dat bedrag verdient, €1052 inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgt en wie €1 minder verdient, helemaal niets. Volgend jaar verdwijnt deze abrupte overgang.

Op zich is het wel eerlijk dat er een geleidelijke overgang voor in de plaats komt. Maar in de op Prinsjesdag voorgestelde wettekst gaat dit ten koste van mensen met een laag inkomen. Bij een inkomen van €5000, krijg je in 2019 ineens €1050 minder combinatiekorting dan in 2018. Bij een inkomen van €10.000 tot €790 minder. En bij een inkomen van €15.000 daalt de korting met ongeveer €520. Omdat bij deze inkomens de andere belastingkortingen samen ongeveer wel €200 stijgen, is de achteruitgang onderaan de streep gelukkig maar €200 minder.

Vooral als je een partner hebt die ook niet veel verdient, is het goed er rekening mee te houden dat jullie volgend jaar mogelijk moeilijker rondkomen door de nieuwe fiscale regels. Zijn of haar vooruitgang kan jouw achteruitgang dan waarschijnlijk niet compenseren. Zeker als je meeweegt dat de hypotheekrenteaftrek volgend jaar ook daalt voor veel mensen en de btw op onder andere dagelijkse boodschappen stijgt.

Hetzelfde geldt als je partner ongeveer €90.000 verdient. Met dat inkomen ga je er volgend jaar ook nauwelijks op vooruit. Dit komt door de wijzigingen in de arbeidskorting.  

Ook winnaars

Bij een inkomen rond de €30.000, profiteer je juist maximaal van de aanpassing van de regels voor de combinatiekorting. Omdat ook de andere heffingskortingen bij dat inkomen toenemen, kom je volgend jaar als winnaar uit de bus. Je inkomstenbelasting daalt met €800. Dat betekent dat je netto €800 meer overhoudt. Heb je een fiscale partner, dan komt zijn of haar inkomstenbelastingvoordeel daar nog bij voor jullie. De meestverdienende partner gaat er namelijk bijna altijd op vooruit.

Meer werken wordt extra aangemoedigd

De regering past de regels aan om alleenstaanden en niet-kostwinners met kinderen extra te motiveren om meer te gaan werken. Het wordt voor hen volgend jaar inderdaad lonender om meer te werken. Maar alleen als zij een inkomen hebben tussen de €5000 en €34.000. Ze hoeven dan minder af te dragen aan de fiscus dan in 2018. Wij vragen ons wel af in hoeverre dat mensen echt aanspoort tot extra werk. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws  |  24 sep.

  Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2019 omhoog naar €58.539. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van de Consumentenbond.
 • belasting-enveloppen
  Nieuws  |  19 sep.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.360

  In het nieuwe Belastingplan zit een verhoging van het belastingvrije spaarvermogen voor spaarders. In 2019 hoeven zij over bedragen tot €30.360 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.720.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.