! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingtip voor AOW’ers wiens partner in 2016 is overleden

In het jaar waarin je partner overlijdt, heb je recht op alleenstaande-ouderenkorting voor een heel jaar. Die bedraagt €436 in 2020. Veel Nederlanders die de afgelopen jaren hun partner verloren, liepen de korting per ongeluk mis.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 22 april 2021

Wat gaat er mis?

Je krijgt alleenstaande-ouderenkorting alleen als je in de belastingaangifte ‘ja’ antwoordt op de vraag: ‘Had je recht op AOW voor alleenstaanden?’ 

Die vraag mag je als AOW’er altijd met ‘ja’ beantwoorden in de aangifte over het jaar van overlijden van je partner. Het is namelijk voldoende dat je een deel van het jaar recht had op AOW voor alleenstaanden. Je mag zelfs 'ja' antwoorden als je partner op 31 december overleden is. 

Deze vraag wordt na overlijden van de partner vaak ten onrechte met ‘nee’ beantwoordt. Dat is wel begrijpelijk. 

Zeker bij overlijdens aan het eind van het jaar. Je hebt dan soms nog helemaal geen AOW voor alleenstaanden ontvangen. Maar dat is geen bezwaar. Het gaat erom dat je recht moet hebben gehad op AOW voor alleenstaanden. En zelfs bij een overlijden op 31 december had je heel december al recht op AOW voor alleenstaanden.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue