icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingtips voor 2016

Belastingtips voor 2016. Bijvoorbeeld over giften en lijfrentepremies aftrekken, kosten die je alvast kunt vooruitbetalen en schenkingen. Het gaat om zaken waar je al tijdens het jaar op kunt letten. Zodat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  2 februari 2016

Home 1 belastingaangifte

Tip 1: Meer giften aftrekken

Kiezen voor een periodieke gift is fiscaal veel gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Ga wel even na wat een periodieke gift is, want met een automatische overschrijving ben je er nog niet.

Gewone (niet-periodieke) giften aan een goed doel zijn pas aftrekbaar voor zover je in een jaar meer schenkt dan 1% van je inkomen. Wil je liever geen periodieke gift doen? Als jij je giften van 2 of meer jaren allemaal tegelijk in 1 jaar geeft, heb je maar één keer last van die drempel. Dat kan behoorlijk schelen.

Let op: Als je meer dan 10% van je jaarinkomen aan het goede doel geeft, is het meerdere niet aftrekbaar. Behalve bij periodieke giften.

Tip 2: Kosten uit 2017 vooruitbetalen

Soms is het voordelig kosten uit 2017 vooruit te betalen. Dat geldt in sterke mate voor aftrekbare kosten.

Als je volgend jaar een lager inkomen hebt en/of de AOW-leeftijd bereikt kun je de kosten in 2016 vaak aftrekken tegen een hoger belastingtarief.

Een andere reden om aftrekbare kosten vooruit te betalen is dat zorgkosten, scholingskosten en giften elk jaar pas aftrekbaar zijn voor zover ze een bepaald bedrag overschrijden in 1 jaar. Overschrijd je dat bedrag in 2016 en weet je niet of dat in 2017 weer zo is? Dan is nu betalen fiscaal interessant.

Bovendien is je vermogen bij vooruitbetalen in 2016 op 1 januari 2017 lager. Dit scheelt belasting in box 3 als je (anders) boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Soms stel je zo ook je recht op toeslagen veilig. Dit voordeel geldt natuurlijk voor alle kosten die je vooruitbetaalt, en niet alleen voor de aftrekbare kosten.

Let op bij vooruitbetalen van hypotheekrente. Als je in 2016 maximaal 6 maanden rente vooruitbetaalt voor 2017 is die rente aftrekbaar in 2016. Maar betaal niet meer rente vooruit om het nu alvast af te kunnen trekken. Als je bijvoorbeeld 7 maanden vooruitbetaalt, is de rente voor al die 7 maanden pas aftrekbaar bij de aangifte over 2017.

Er zijn trouwens steeds minder banken die toestaan dat je rente vooruit betaalt. Het blijft wel een optie bij lenen bij je eigen ouders voor de eigen woning.

Tip 3: Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken. Bekijk ook de checklist voor huizenbezitters. Bij een bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is het zelden voordelig om vervroegd af te lossen.

 • Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Check of het verstandig is om je hypotheek af te lossen in jouw situatie.
 • Ga na of je een boete moet betalen bij vervroegd aflossen. Als je rentevastperiode afloopt mag je in elk geval zo veel als je wil boetevrij aflossen. 

Tip 4: Schenken aan kind

Je mag elk van je kinderen in 2016 €5304 belastingvrij schenken. Eén keer in hun leven mag dat zelfs €25.449 zijn. Eén van de voorwaarden is dat je kind (of diens partner) dan tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Als je kind het bedrag (grotendeels) gebruikt voor zijn eigen huis of studie is een belastingvrije schenking tot €53.016 mogelijk. Je kind bespaart hierdoor later erfbelasting, omdat de erfenis kleiner wordt door de schenking.

Tip 5: Vragen om middeling

Als je inkomen in 3 opvolgende jaren sterk varieert, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kun je terugkrijgen voor zover het meer is dan €545. Bereken of jij met een verzoek om middeling belasting terug kunt krijgen. De Belastingdienst geeft een ingewikkeld stappenplan voor de berekening, maar een printje bijvoegen van de berekening op berekenhet.nl volstaat.

Tip 6: Lijfrentepremies aftrekken

Als je de afgelopen 7 jaar geen of weinig pensioen opbouwde bij je werkgever, kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor je pensioen. Ga na of je jaarruimte of reserveringsruimte hebt met deze rekenhulp.

Het gaat daar over 'jaarruimte' en 'reserveringsruimte'. Je hebt jaarruimte als je dit jaar niet voldoende pensioen opbouwt via je werkgever. Je hebt reserveringsruimte als je in de 7 jaren daarvóór niet voldoende pensioen opbouwde.

Tip: De rekenhulp begint met de jaarruimte, maar je kunt beter beginnen met het berekenen van de reserveringsruimte. Dan laat je geen rechten verloren gaan.

Wat is het voordeel?

Het voordeel van het sparen voor je pensioen met een 'lijfrente' is dat de premies (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te sparen voor je pensioen op een geblokkeerde bankrekening. Dan is het in het betreffende jaar bijeen gespaarde bedrag (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar. 

Je krijgt in het jaar dat je de premie betaalt geld terug van de Belastingdienst. In de jaren waarin de lijfrente uitkeert, moet je er straks wel belasting over betalen. De kans is groot dat je er dan een lager tarief over betaalt, omdat AOW'ers minder betalen over een inkomen tot zo'n €33.000. Bovendien verlaag je door de premiebetalingen en stortingen op de geblokkeerde spaarrekening jarenlang je spaargeld dat belast is in box 3.

Sparen of verzekeren?

Bij sparen op een geblokkeerde bankrekening zijn je kosten veel lager. Aan de andere kant: voor wie erg oud wordt, kan een lijfrenteverzekering juist gunstiger uitpakken. Ga na wat beter bij je past: banksparen of een lijfrenteverzekering.

Let op: Als je de mogelijkheid hebt om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor je pensioen, moet je nog wel nagaan of het - gezien je inkomen nu én later - wel verstandig is om een lijfrente te sluiten. Raadpleeg daarvoor een financieel adviseur en/of onze uitgave Belastingtips voor 50+.

In plaats van een lijfrenteverzekering kun je met bijna dezelfde voordelen en tegen veel lagere kosten sparen op een geblokkeerde bankrekening.

Tip 7: Alimentatie afkopen

Weet je nu al dat je volgend jaar een (flink) lager tarief gaat betalen in box 1, dan kan het zin hebben om partneralimentatie die je aan je ex moet betalen, vooruit te betalen of gedeeltelijk af te kopen. Dat kun je dan nog tegen het hogere tarief van dit jaar aftrekken. Bovendien is je vermogen per 1 januari van volgend jaar dan lager.

Tip 8: Aftrekposten kennen

Wie gedurende het jaar weet wat er aftrekbaar is, kan vaak meer aftrekken bij het invullen van de belastingaangifte in het volgende jaar. Je zorgt er dan voor dat je uitgaven voldoen aan de regels voor aftrek.

Neem daarom op je gemak de lijst met aftrekposten door.

Tip 9: Los kleine schulden af

Je kunt er fiscaal voordeel bij hebben om kleine schulden af te lossen als je daar genoeg geld voor hebt. Voordat je je schulden in mindering kunt brengen op je box 3-vermogen moet je eerst de drempel toepassen. Dat betekent dat je schulden pas kunt opvoeren als ze meer bedragen dan €3000 (of €6000 bij partners). Bovendien mag je de rente op deze kredieten niet aftrekken. Aflossen loont in dat geval.

Tot zover de tips voor héél 2016.

Lees ook onze fiscale eindejaarstips om minder belasting te betalen in 2017.

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.