icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maak bezwaar tegen vermogensheffing 2017

Wie het niet eens is met de manier waarop in de belastingaangifte 2017 belasting is berekend over het vermogen, doet er goed aan hiertegen op tijd bezwaar te maken.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 juni 2018

belastingaangifte-tijdig-bezwaar

De kans is groot dat de staatssecretaris van Financiën over de vermogensrendementsheffing een massaalbezwaarprocedure aanwijst. Je kunt dan alleen meeliften op de eventueel positieve uitkomst als je op tijd bezwaar hebt gemaakt. Dit betekent dat je binnen 6 weken na de datum op je definitieve aanslag bezwaar moet maken bij de Belastingdienst. Is je definitieve aanslag gedateerd vóór 1 juni, dan is je bezwaarschrift ook nog op tijd als dit vóór 15 juli door de Belastingdienst is ontvangen.

Onrealistisch rendement

De Bond voor Belastingbetalers heeft aangekondigd naar de rechter te stappen om de vermogensrendementsheffing over 2017 aan te vechten. Ook na de wijziging in de box 3-regels per 1 januari 2017 rekent de fiscus voor de belasting over je vermogen met meer rendement dan je daadwerkelijk met je spaargeld haalt. De Belastingdienst gaat bijvoorbeeld uit van 1,63% rente op je spaargeld. Voor wie het hiermee oneens is, heeft de Bond voor Belastingbetalers een standaard bezwaarschrift opgesteld. 

Massaal bezwaar

Tegen de hoogte van de heffing tot en met 2016 loopt al een massaalbezwaarprocedure. Over deze procedures zal de hoogste rechter zich binnenkort buigen. Als de Hoge Raad vindt dat het rekenen met een rendement van 4% onterecht is geweest, past de Belastingdienst alle aanslagen met een datum van 14 mei 2015 of later automatisch aan. Je hoeft voor die jaren niet zelf bezwaar te hebben gemaakt.

Bron: Ministerie van Financiën en Consumentenbond

Nieuw & interessant