icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eindejaarstips voor 2015

Specifieke tips voor november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  22 oktober 2015

Home tips voor alle toeslagen

Tip 1: Geld uitgeven 

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar geld uitgeven vlak voor het jaareinde kan je echt kapitalen schelen. Niet alleen omdat je dan over het volgende jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen (je vermogen per 1 januari van het volgende jaar is dan immers lager), maar het kan ook zijn dat je daardoor nét in aanmerking komt voor toeslagen. Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets.

Op 1 januari 2017 wordt de vermogensgrens €25.000 (€50.000 voor partners). Op dat moment gaan de nieuwe rekenregels voor het fictieve rendement gelden. Lees er meer over in het nieuwsbericht 'Spaarder tot €240.600 gaat erop vooruit'.

Zorg ervoor dat je geld uitgeeft aan zaken die niet aangegeven hoeven te worden in box 3, zoals auto's, verbouwingen, meubels, zonnepanelen en vakanties. Als je dit jaar een vakantie boekt voor het volgende jaar, levert het soms ook nog voordeel op. Een vakantiehuisje of aandelen kopen helpt niet, want die moet je wél aangeven in box 3. Als je aan het einde van een jaar grote uitgaven in het verschiet hebt, doe die dan nog dat jaar.

Bij aankoop van een auto van €10.000 scheelt dat je straks in 2017 minimaal €87 en maximaal €165 aan inkomstenbelasting als je vermogen aan het eind van het jaar hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Aan toeslagen verdien je hiermee mogelijk honderden euro's.

Tip 2: Schenken

Aan je (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Je bespaart daarmee niet alleen erfbelasting, maar verlaagt ook je vermogen in box 3. De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar €5304. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% belasting betalen. Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen bedraagt de vrijstelling €2122. Check de tarieven en vrijstellingen.

Tip 3: Groen beleggen 

Duurzaam beleggen (bijvoorbeeld in een 'groen' fonds) loont. Het vermindert je vermogen in box 3. Controleer van te voren of het 'groen' fonds bij de Belastingdienst ook echt die status heeft. Alleen dan kun je gebruikmaken van de vermogensvrijstelling van maximaal €57.213 (voor partners €114.426) die geldt in box 3. Het bedrag voor 2017 is nog niet bekend. Beleg je voor het einde van dit jaar, dan kun je op peildatum 1 januari 2017 profiteren van de vrijstelling. Bovendien heb je in de aangifte over 2017 hoogstwaarschijnlijk recht op een extra heffingskorting voor groene beleggingen van 0,7% van het vrijgestelde vermogen in box 3. ING heeft zijn Groen Spaardeposito in december 2015 weer opengesteld, zie ons nieuwsbericht hierover.

Let erop dat groene beleggingen wel meetellen als vermogen voor de vermogenstoets van de zorg- en huurtoeslag. Als AOW'er met vermogen kun je dus niet je huurtoeslag veilig stellen door groen te gaan beleggen. Aan groen beleggingen zitten ook nadelen. Het zijn vaak leningen aan milieuvriendelijke bedrijven en de waarde hiervan stijgt als de marktrente daalt. Als de rente weer stijgt levert dat het tegenovergestelde effect op. Bovendien is de verhandelbaarheid van zulke beleggingen minder groot.

Tip 4: Huis kopen

Ben je bezig een huis te kopen dat je (deels) met eigen geld betaalt? Probeer de koop en notariële levering dan voor het einde van het jaar te plannen. Het vermogen hoef je dan niet meer op te geven in box 3. Het omgekeerde geldt als je je woning binnenkort gaat verkopen en je nog geen andere woning hebt. In dat geval kun je de verkoop beter uitstellen tot na de jaarwisseling. Het geld dat je overhoudt na verkoop van je huidige woning hoort tot het vermogen in box 3. Door pas na de jaarwisseling naar de notaris te gaan, betaal je hierover geen belasting.

Tip 5: Contant geld opnemen

Er geldt in box 3 een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van €517 per persoon. Je kan daar optimaal gebruik van maken door dit bedrag op 31 december contant in huis te nemen. Je belaste bankrekening zakt daardoor. Heb je minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Je kan hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor jouw vermogen. Als ouder moet je de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen wel bij je eigen vermogen aangegeven. 

Tip 6: Extra aflossen

Overweeg een extra aflossing op je hypotheek om zo je vermogen in box 3 te verminderen. Op dit moment is de spaarrente erg laag en kan het aflossen van je hypotheek voordeliger zijn dan sparen. In de hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen (meestal 10% of 20% van het oorspronkelijk leenbedrag). Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Los dan zo mogelijk eerst af op het aflossingsvrije deel, dat is het meest gunstig. Bij Florius en Munt Hypotheken kun je onbeperkt boetevrij aflossen als je dit doet met eigen geld.
Lees meer over wanneer het verstandig is om af te lossen op je hypotheek of om dit juist niet te doen.

Moet ik extra aflossen aankondigen?

 ABN Amro  Nee
 Aegon  1 maand van te voren
 ASR  2 weken van te voren
 Centraal Beheer Achmea  Nee
 Delta Lloyd  2 weken van te voren
 ING Bank  Nee
 Nationale Nederlanden  Nee
 Rabobank  Nee
 SNS Bank  1 maand van te voren


Bron: MoneyView, oktober 2015

Lees ook de eindejaartips voor 2016 en de belastingtips voor 2017.

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.