icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Eindejaarstips voor 2016

Wij geven specifieke tips voor de maanden november en december. Zo kun je op een vrij eenvoudige manier belasting besparen of toeslagen veilig stellen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 oktober 2016

Home tips voor alle toeslagen

Tip 1: Geld uitgeven 

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar geld uitgeven vlak voor het jaareinde kan je echt kapitalen schelen. Niet alleen omdat je dan over het volgende jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen (je vermogen per 1 januari van het volgende jaar is dan immers lager), maar het kan ook zijn dat je daardoor nét in aanmerking komt voor toeslagen. Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets. Soms kom je door geld uit te geven net onder de vermogensgrens voor het aanvragen van toeslagen.

Vermogensgrenzen 2016

  Geen toeslagpartner Toeslagpartners
Huurtoeslag €24.437 €48.874
Zorgtoeslag €106.941 €131.378
Kindgebonden budget €106.941 €131.378

Voor 2017 zijn de vermogensgrenzen nog niet bekend.

Rekenregels

Op 1 januari 2017 wordt de vermogensgrens voor box 3 €25.000 (€50.000 voor partners). Op dat moment gaan de nieuwe rekenregels voor het fictieve rendement gelden. 

Vermogen

Zorg ervoor dat je geld uitgeeft aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3, zoals auto's, verbouwingen, meubels, zonnepanelen en vakanties. Als je dit jaar een vakantie boekt voor het volgende jaar, levert het soms ook nog voordeel op. Een vakantiehuisje of aandelen kopen helpt niet, want die moet je wél aangeven in box 3. Als je aan het einde van een jaar grote uitgaven in het verschiet hebt, doe die dan nog dat jaar.

Bij aankoop (en betaling!) van een auto van €10.000 scheelt dat je straks in 2017 minimaal €86 en maximaal €162 aan inkomstenbelasting als je vermogen aan het eind van het jaar hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Aan toeslagen verdien je hiermee mogelijk honderden euro's.

Berekening

De box-3-besparing over 2017 hebben we berekend met behulp van de nieuwe tarieven per 1 januari 2017. Als de €10.000 vermindering van het vermogen in de eerste schijf valt, is de belastingbesparing €86. Valt de €10.000 in de derde schijf (alles boven een miljoen) dan is de besparing €162. 

Tip 2: Schenken

Aan je (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en zelf verlaag je je vermogen in box 3 (behalve bij minderjarige kinderen). De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind €5304. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% belasting betalen.

Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling €2122. Realiseer je wel dat ouders het vermogen van hun minderjarige kinderen bij hun eigen vermogen moeten optellen in de aangifte inkomstenbelasting. Check de tarieven en vrijstellingen en wees op de hoogte van de verhoogde schenkvrijstelling van €100.000 die per 1 januari 2017 gaat gelden voor de eigen woning.

Tip 3: Belasting terugvragen

Heb je in een jaar minder verdiend dan €14.600 en ben je jonger dan de AOW-leeftijd? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een teruggave van de betaalde belasting. Het is niet moeilijk. Je vult hiervoor een aangifte in bij de Belastingdienst. Dit kan soms zelfs met een app.

Je moet dat doen binnen 5 jaar na afloop van het kalenderjaar. De termijn voor het indienen van de aangifte over 2011 eindigt dus op 31 december 2016. Je krijgt alleen belasting terug als de teruggave meer dan €14 bedraagt.

Tip 4: Huis (ver)kopen

Ben je bezig een huis te kopen dat je (deels) met eigen geld betaalt? Probeer de koop en notariële levering dan voor het einde van het jaar te plannen. Dat vermogen hoef je dan niet meer op te geven in box 3.

In het tegenovergestelde geval - als je je woning binnenkort gaat verkopen en je nog geen andere woning hebt - geldt dat je juist beter kunt aansturen op uitstel van de levering tot na de jaarwisseling. Dit loont vooral de moeite als er veel overwaarde en/of eigen geld in het huis zit. Het geld dat je overhoudt na verkoop van je huidige woning hoort bij het vermogen in box 3. Door pas na de jaarwisseling naar de notaris te gaan, betaal je hierover geen belasting.

Tip 5: Contant geld opnemen

Er geldt in box 3 een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van €520 per persoon (2016). Je kunt daar optimaal gebruik van maken door dit bedrag op 31 december contant in huis te nemen. Je belaste bankrekening zakt daardoor.

Heb je minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Je kunt hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor jouw vermogen. Als ouder moet je de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen officieel bij je eigen vermogen aangegeven. 

Tip 6: Kleine schulden aflossen

Heb je meer dan €25.000 op de bank staan, maar daarnaast ook een klein bedrag aan schulden openstaan? Los deze schulden dan af om belastingvoordeel te behalen. Doe je het vóór 31 december, dan heb je er op de peildatum van 1 januari 2017 profijt van.

Voordat de schulden je box-3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2016 is die drempel €3000 voor alleenstaanden en €6000 fiscaal partners. Bovendien is de rente op persoonlijke leningen meestal onnodig hoog en niet aftrekbaar. Fiscaal extra nadelig dus. Door het aflossen van je schulden verlaag je je box-3-vermogen.

Tip 7: Hypotheek extra aflossen

Overweeg een extra aflossing op je hypotheek om zo je vermogen in box 3 te verminderen. Op dit moment is de spaarrente erg laag en kan het aflossen van je hypotheek voordeliger zijn dan sparen. In de hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen (meestal 10% of 20% van het oorspronkelijk leenbedrag, bij Merius Hypotheek is dit 25%). 

Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Los dan zo mogelijk eerst af op het aflossingsvrije deel, dat is het meest gunstig. Bij Florius en Munt Hypotheken kun je onbeperkt boetevrij aflossen als je dit doet met eigen geld.

Lees meer over wanneer het verstandig is - of juist niet - om af te lossen op je hypotheek.

Moet ik extra aflossen aankondigen?

 ABN Amro  nee
 Aegon  1 maand van tevoren
 ASR  2 weken van tevoren
 Centraal Beheer Achmea  nee
 Delta Lloyd  nee
 ING Bank  nee
 Nationale Nederlanden  nee
 Rabobank  nee
 SNS Bank  1 maand van tevoren

Bron: MoneyView, oktober 2016.

Uit reacties die wij ontvingen op dit artikel blijkt dat je bij sommige banken toch wél een maand van tevoren moet aanvragen om af te lossen (ondanks bovenstaande informatie uit MoneyView) en betalingen per bank nét voor het einde van de jaarwisseling niet altijd op tijd worden verwerkt. Onderneem op tijd actie, om teleurstelling te voorkomen. 

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert tablet met bol

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.