icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Laat je niet op het verkeerde been zetten

Nieuws | Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten. In veel gevallen loont het namelijk om wél aangifte te doen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  27 maart 2017

Bijgewerkt op:  12 december 2017

Afbeelding-brief-Belastingdienst

Wij ontvingen verschillende signalen van consumenten die verbaasd zijn dat ze een brief van de Belastingdienst ontvingen met de tekst:

'Volgens onze gegevens is uw situatie in 2016 niet gewijzigd. U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen over 2016. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.’  

Zij hadden namelijk verwacht dat ze een belastingteruggave zouden krijgen. Aangifte doen is na ontvangst van zo’n brief meestal niet verplicht, maar kan in bepaalde gevallen wel geld opleveren.

Twee voorbeelden

Een van de melders die deze brief kreeg, maakte in 2016 veel zorgkosten. Dit kon de Belastingdienst natuurlijk niet weten, maar als zij geen belastingaangifte invult loopt ze een belastingteruggave van de zorgkosten mis. De ontvangen brief zou haar op het verkeerde been kunnen zetten als ze zich er zelf niet verder in had verdiept. De brief vermeldt niet duidelijk in welke gevallen aangifte doen toch verstandig is.

Iemand anders meldde ons verbaasd dat zij ook zo’n brief heeft ontvangen, terwijl ze vorig jaar met haar partner een huis heeft gekocht. Vreemd, want de Belastingdienst zou dit moeten weten op grond van de vooringevulde aangifte. Als mevrouw en haar vriend beide aangifte doen, kunnen ze als fiscaal partners kiezen voor een verdeling van de aftrekposten. In het jaar van aankoop van een woning zijn er bovendien veel eenmalig aftrekbare kosten. Doet mevrouw geen aangifte, dan zou het kunnen zijn dat zij en haar partner teruggave mislopen omdat ze niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheid om te verdelen.

Belasting terugvragen

Vaar dus niet blind op een aankondiging als deze van de Belastingdienst. Probeer in het aangifteprogramma uit wat het voor jou kan opleveren om toch aangifte te doen. Belasting terugvragen kan nog tot 5 jaar na afloop van het betreffende belastingjaar, door alsnog de aangifte in te dienen. Je kunt dus tot eind 2017 belasting terugvragen over 2012 tot en met 2016.

Aangifte doen toch verplicht

Overigens is aangifte doen altijd verplicht als je een aangiftebrief hebt ontvangen. Zelfs als aangifte doen leidt tot een belastingteruggave. Wij raden dus aan in alle gevallen toch het programma in te vullen, dan weet je waar je aan toe bent. 

Lees meer over wanneer onverplicht belastingaangifte doen lucratief is. 

Nieuw & interessant

 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.
 • belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen
  Nieuws  |  1 dec.

  Tip niet meer actueel

  Het spijt ons. We hebben deze tip nog eens nader onderzocht en hij is niet meer actueel. De wetgever heeft er inmiddels een stokje voor gestoken.