icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Mijn Belastingdienst

Eerste indruk|Belastingaangifte doen kon vorig jaar voor het eerst online met 'Mijn Belastingdienst'. Het aangifteprogramma downloaden was niet meer nodig. 'Mijn Belastingaangifte' was dankzij de vlottere stijl een stuk begrijpelijker, maar kampte helaas nog wel met wat opstartproblemen. Lees onze bevindingen uit 2015 en een korte update van 2016.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:8 maart 2016


Merk Mijn Belastingdienst

Richtprijs € 0


Type - online aangifte doen


mijn belasting dienst 1

Mijn Belastingaangifte: review

Update 2016

In 2016 kun je geen programma meer downloaden om belastingaangifte over 2015 te doen. Mijn Belastingdienst is nu de enige mogelijkheid om digitaal aangifte te doen. We raden aan om in de tweede helft van maart aangifte te doen, omdat je de eerste weken vaker tegen een technisch probleem aan kunt lopen. Op Mijn Belastingdienst kunnen volgens de Belastingdienst maximaal 40.000 mensen tegelijk inloggen. Is het maximum bereikt, dan moet je het later opnieuw proberen. We hebben tips en nieuws over de aangifte 2015 voor je op een rij gezet.  

Conclusie 2015 

De nieuwe aangifte heeft voor- en nadelen ten opzichte van de oude variant.

  • De vlottere stijl en de betere begeleiding naar een foutloze aangifte is de grootste vooruitgang.
  • Ook handig is dat je je persoonlijke aangifte op verschillende computers kunt benaderen. Zelfs na verzending aan de Belastingdienst.
  • Het oude programma downloaden blijft een aanrader voor wie de aangifte doet met de Belastinggids of tegen een technisch probleem aanloopt op Mijn Belastingdienst. De uitkomst is als je alles goed invult natuurlijk hetzelfde.

Misschien is online aangifte doen in de laatste week van maart wel het beste. Dan zijn de eerste kinderziektes verholpen en ben je wel op tijd om de voordelen van aangifte doen vóór 1 april mee te pakken. Als het dan maar niet te druk is, want drukte geeft problemen bij het inloggen.

Vooraf ingevulde gegevens goed controleren, of lege aangifte openen

Zowel voor Mijn Belastingdienst als voor het aangifteprogramma geldt dat je de vooraf ingevulde gegevens goed moet controleren. De afgelopen dagen ontvingen we alweer een groot aantal klachten over missende WOZ-waarden, ontbrekende Nederlandse bankrekeningen en een totaal verkeerd ingevuld loon. Je blijft zelf verantwoordelijk.

Sommige mensen gebruiken liever geen vooraf ingevulde aangifte. Hij is dit jaar alleen te vermijden door het aangifteprogramma in oude stijl te downloaden. Daarna klik je rechts onderin het scherm op 'open bestand' en vervolgens op 'lege aangifte openen'. De aangifte van Mijn Belastingdienst is altijd vooraf ingevuld.

Kickstart

Als alles goed gaat kun je meteen aan de slag, want vooraf een programma downloaden is niet meer nodig. Het valt meteen op dat de aangifte er mooier uitziet dan het oude aangifteprogramma en ook de formulering van de vragen is toegankelijker.

Even wennen

Vooral mensen die jaarlijks meerdere aangiftes invullen, zullen wel even moeten wennen aan deze aangifte. Sommige onderwerpen zijn namelijk verhuisd. Het nieuwe programma sluit beter aan bij wat mensen intuïtief bij elkaar vinden horen, maar de vragen over inkomsten uit verschillende boxen lopen daardoor soms door elkaar. De eigen woning  (box 1) en het vakantiehuis (box 3) moet je nu bijvoorbeeld aangegeven in dezelfde rubriek. De schuld voor je eerste huis staat ook niet meer bij de woning zelf.

TIP: Heb je de Belastinggids? Kies dan voor het aangifteprogramma in de oude stijl. Je mag dat programma namelijk ook nog gebruiken van de Belastingdienst, ook al staat hij een beetje verstopt op hun website. De Belastinggids is geschreven om je stap voor stap door díe aangifte heen te loodsen.

Minder fiscale kennis nodig 

De Consumentenbond vindt dat de aangifte inkomstenbelasting zo moet zijn opgesteld, dat je hem vanzelf juist invult als je alle vragen waarheidsgetrouw beantwoordt. Zonder verdere fiscale kennis. Mijn Belastingdienst scoort op dit punt zo op het eerste gezicht een stuk beter dan de oude aangifte. Je maakt daardoor minder kans om de belastingaangifte onbedoeld verkeerd in te vullen.

  • Ontdek jij iets in de aangifte dat verkeerd gaat als je de vragen letterlijk beantwoordt?
    Laat dan onderaan dit artikel een reactie achter.

Problemen met inloggen bij drukte 

Niet iedereen heeft een kickstart: Mijn Belastingdienst is namelijk niet bereikbaar als er te veel mensen tegelijk proberen in te loggen. Je wordt dan gevraagd om het later nog eens te proberen. De Belastingdienst beschrijft het als zoeken naar een parkeerplaats, dus je kunt het een paar minuten later gewoon weer proberen. Toch is het irritant. Zeker als je iemand hebt uitgenodigd om de aangifte samen in te vullen.

Als je behulpzaam bezoek verwacht, raden wij aan vooraf het aangifteprogramma over 2014 in de oude stijl downloaden. Heb je dit programma eenmaal op je computer staan met de vooraf ingevulde gegevens erin, dan kun je er in werken wanneer je wilt. Als je dán straks niet kunt inloggen op Mijn Belastingdienst, kun je altijd nog uitwijken naar dit programma.

Opstartproblemen

Mijn Belastingdienst staat nog in de kinderschoenen. De eerste dagen ontvingen wij dan ook direct vele uiteenlopende foutsignalen. Een doekje voor het bloeden is dat de Belastingdienst deze fouten tussentijds kan oplossen en meldingen kan plaatsen op Mijn Belastingdienst. Bij het oude aangifteprogramma plaatste de Belastingdienst ook wel waarschuwingen op haar website, maar wie las die? Je aangifte vulde je in een ander programma in.

TIP: Check altijd de serviceberichten. Ze staan op de pagina waar je met je DigiD moet inloggen én op de homepage van Mijn Belastingdienst.

TIP: Kun je de uitgebreide helpteksten niet lezen of werken de printtaken niet goed? Dat is op te lossen door de pop-upblokkering voor mijn.belastingdienst.nl uit te zetten.

TIP: Check of het vinkje bij kapitaalverzekeringen niet per ongeluk is aangevinkt, terwijl je er geen hebt.

LET OP: Vaak krijg je een melding dat je browser niet wordt ondersteund, terwijl je browser in datzelfde bericht staat bij de opsomming van geschikte browsers. De Belastingdienst heeft ons aangegeven dat de browser dan wel werkt en dat zij nog onderzoekt waarom de melding dan toch verschijnt.

Meer informatie over belastingaangifte doen in 2015

Wat is Mijn Belastingdienst?

Mijn Belastingdienst is een afgeschermde omgeving op de website van de Belastingdienst, waarin je je persoonlijke gegevens kunt inzien en bewerken.

Mijn belastingdienst

Mijn Belastingdienst opende 1 maart 2015 haar virtuele deuren. Het is de bedoeling dat je vanuit deze omgeving steeds meer zaken kunt regelen. Je kunt er nu al aangifte doen, uitstel vragen en persoonlijke gegevens wijzigen. Ook kun je via Mijn Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen, wijzigen of stopzetten.

De online aangifte

Je kunt zó met de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2014 beginnen. Vooraf een programma op je computer installeren is niet meer nodig. Het hoeft allemaal niet in één keer, want tussendoor opslaan kan nog steeds. 

Alternatieven

Aangifte doen kan dit jaar op 4 manieren:

De Consumentenbond raadt één van de eerste twee aan, om niet zelf te hoeven rekenen en niet ongemerkt belastingvoordeel te laten liggen. In de app kun je bijvoorbeeld geen vooraf ingevulde gegevens wijzigen en er zijn ook flink wat situaties waarin je de app niet kunt gebruiken.

Wij hebben de online aangifte via Mijn Belastingdienst voor je vergeleken met het oude aangifteprogramma. Zo kun je makkelijker kiezen welke aangifte het meest geschikt is voor jou. 

LET OP: Aangifte namens iemand die inmiddels is overleden moet vaak met een papieren formulier. Wij betreuren dat. Je kunt hem wel digitaal indienen als je de DigiD-gebruikersnaam en het DigiD-wachtwoord van de overledene kent én deze nog werkt. Dat kan dan zowel met Mijn Belastingdienst als het aangifteprogramma.

Heb jij Mijn Belastingdienst al gebuikt? Laat ons hieronder weten wat jij ervan vindt!

Ga naar ons dossier met tips voor de belastingaangifte