icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw in de aangifte over 2017

Wat is er veranderd op het gebied van je spaargeld, eigen woning, kinderalimentatie, fiscaal partnerschap, kortingen en auto van de zaak? Lees wat de belangrijkste wijzigingen zijn voor je aangifte 2017 en weet waar je rekening mee moet houden. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 augustus 2018

nieuw-in-aangifte-over-2017

Heffing box 3 verandert

De belastingheffing over je vermogen gaat in de aangifte over 2017 anders dan voorheen. Er is een nieuw systeem om het de belasting over je vermogen te berekenen. Had je op 1 januari 2017 minder dan €245.000 vermogen? Dan ben je gunstiger uit met de nieuwe regels.

Het nieuwe systeem is vrij ingewikkeld en zit onlogisch in elkaar. Maar het aangifteprogramma rekent het gelukkig automatisch voor je uit.

Onlogisch systeem

We zullen ons best doen om het onlogische systeem uit te leggen. De fiscus onderscheidt vanaf 2017 twee soorten vermogen: een vermogen met spaarrendement en een vermogen met beleggingsrendement. Voor het spaardeel doet de fiscus alsof je een rendement haalt van 1,63%. Dat is veel lager dan het onhaalbare rendement van 4%, waarmee voor de jaren tot en met 2016 werd gerekend voor ál het vermogen. Voor het beleggingsdeel gaat de fiscus in 2017 uit van 5,39% rendement. Je totale vermogen wordt volgens een vaste verdeling gesplitst in een spaardeel en een beleggingsdeel. Hoe hoger je vermogen, hoe meer vermogen je verondersteld wordt te beleggen (met een op zijn beurt verondersteld rendement van 5,39%). Of en hoeveel je in werkelijkheid belegt, beïnvloedt de te betalen belasting helemaal niet. De échte rendementen doen er ook niets toe. Volg je het nog?

Drie schijven en een heffingsvrij vermogen

De belastingheffing werkt met een heffingsvrij vermogen en  drie schijven. Het komt erop neer dat de eerste €25.000 aan belast vermogen (zoals spaargeld, beleggingen of een tweede huis) per persoon altijd belastingvrij is. Dat belastingvrije bezit heet het heffingsvrij vermogen. Partners hebben samen een gezamenlijk belastingvrij bedrag van €50.000. Dat betekent dat je ook geen belasting betaalt over een vermogen tot €50.000 als je het héle vermogen aan een van de twee toedeelt in de aangifte. Tot zover weinig nieuws. In 2016 was het heffingsvrije vermogen ietsje lager (€24.437 per persoon), maar de methodiek was hetzelfde.

Wat nieuw is, zijn de ‘schijven’. Het komt erop neer dat met een belast vermogen tot €75.000, 2,871% daarvan als verondersteld rendement (de fiscus noemt het ‘inkomen’) belast wordt. Tussen €75.000 en €975.000 is dat 4,60% en boven de €975.000 is dat 5,39%. Over het box 3-inkomen betaal je vervolgens nog steeds 30% belasting. Tot en met 2016 ging de fiscus uit van 4% rendement over het hele belaste vermogen en 30% belasting daarover: zo betaalde je uiteindelijk altijd 1,2% belasting over je vermogen boven het heffingsvrije vermogen.

De regering heeft toegezegd in het voorjaar 2018 terug te komen op de mogelijkheid om de belasting te laten aansluiten op werkelijk behaalde rendementen.

Lees de uitgebreide uitleg van de box 3-heffing, met rekenvoorbeelden.

Verdeling spaargeld tussen partners

Doe je samen met je fiscaal partner aangifte? Kijk dan in het verdeelscherm wat de voordeligste manier is om jullie box 3-vermogen te verdelen. Als het totale vermogen hoger is dan €125.000, kun je bij het verdelen gebruik maken van de tariefsvoordelen van een lagere vermogensschijf.

De Belastingdienst heeft een voorbeeld uitgewerkt waarin twee partners die samen €250.000 vermogen hebben, €389 belasting kunnen besparen door een gelijkere verdeling. Als ze beiden de helft opgeven, betalen ze €1982 in totaal. Als ze het totale vermogen bij één van hen onderbrengen, bedraagt de belasting €2371.

Let hierbij wel op. Niet altijd is een gelijke verdeling van het vermogen onder aan de streep het gunstigst. Schuiven met vermogen (en aftrekposten) heeft meer gevolgen. Zo kan het ook extra heffingskortingen of meer profijt van aftrekposten opleveren. Neem de ouderenkorting. Door met vermogen te schuiven is het soms mogelijk voor 1 van de 2 partners nét de hoge ouderenkorting van €1292 binnen te slepen. Je krijgt die hoge korting alleen als je eigen belastbaar inkomen minder is dan €36.057. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €71. Slim schuiven kan met een inkomen in de buurt van dat bedrag dus €1221 opleveren.

Kinderalimentatie

Je mag de 'contante waarde' van je toekomstige kinderalimentatieverplichting in 2017 niet langer in box 3 aftrekken als schuld. Je kunt de te betalen kinderalimentatie vanaf dit jaar dus nergens meer kwijt in je aangifte. Dit belastingvoordeel voor kinderalimentatie claimen kan nog wel in de aangifte over 2016 en 2015 als je het toen vergeten bent of die aangifte nog niet hebt ingediend.

Eigen woning

Heb je een eigen woning waarbij je kosten aftrekt, dan krijg je in de aangifte over 2017 nog maar 50% van de kosten terug van de fiscus (bij een inkomen vanaf €67.072).

Heb je na 1 april 2017 een uitkering ontvangen uit je kapitaalverzekering of bankspaarrekening voor de eigen woning? Dan kun je die voortaan belastingvrij laten uitkeren wanneer je maar wilt. Vroeger moest je op dat moment minstens 15 of 20 jaar premie hebben betaald om voor de vrijstelling van €162.500 in aanmerking te komen. De overige voorwaarden voor de kapitaalverzekering blijven wel gelden. Voor partners geldt een gezamenlijke vrijstelling van €325.000.

Lees meer over de aangifte voor huizenbezitters.

Fiscaal partners

Woon je samen met een meerderjarig pleegkind waarvoor je een pleegzorgvergoeding krijgt en woont er nog een minderjarig eigen kind bij je? Dan was je tot 2017 volgens de regels fiscale partners met dit pleegkind, als hij of zij nog geen 27 was. Dit kon (ongewenste) gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en het recht op toeslagen. Daarom mag je bij pleegkinderen tot 27 jaar vanaf de aangifte inkomstenbelasting 2017 gezamenlijk verzoeken om géén fiscale partners te zijn.

Belastingkortingen

Aan het eind van de aangifte wordt er nog een bedrag afgetrokken van de tot dan toe berekende belasting. Die belastingkorting is een optelsom van alle zogenoemde ‘heffingskortingen’. Er zijn er een heleboel heffingskortingen. Het hangt van je situatie af welke je krijgt.

  • De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner is verder afgebouwd. Ben je geboren na 31 december 1962 en ontvang je de algemene heffingskorting? Dan krijg je in 2017 maximaal €902 betaalde belasting terug.
  • Vanaf een inkomen van €19.982 wordt de algemene heffingskorting (van €2254) lager, als het belastbare inkomen uit werk en woning stijgt. Uiteindelijk kan de algemene heffingskorting verminderd worden tot nihil. Dat is bij een inkomen van €67.068 en hoger.
  • De maximale arbeidskorting is in 2017 €120 hoger, namelijk €3223. Vanaf een inkomen van €32.444 wordt de arbeidskorting steeds lager. Bij een inkomen van €121.972 is deze €0.
  • De ouderenkorting voor lagere inkomens is hoger geworden, namelijk €1292. Dit betekent dat je €105 meer belasting kunt terugkrijgen als je inkomen niet hoger is dan €36.057. Voor ouderen met een hoog inkomen bedraagt de ouderenkorting €71.

Bijtelling auto van de zaak

Voor een auto die in 2017 voor het eerst op naam is gesteld, zijn er nog maar twee percentages bijtelling voor privégebruik. Voor auto’s met een nul-emissie geldt een bijtelling van 4% en voor alle andere auto’s geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde. Rijd je een leaseauto die je al had in 2016, dan wijzigt de bijtelling (bij een auto die nog geen vijf jaar oud is) niet. Dat betekent ook dat veel automobilisten een hoger tarief (25%) blijven betalen. Daar is al tegen geprocedeerd, maar er blijkt niets aan te doen.

Lees ook: 

Nieuw & interessant