icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw in de aangifte over 2016

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2016.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 februari 2017


Tarief inkomstenbelasting

Mensen met een belastbaar inkomen boven de €20.000 betalen minder belasting. Het tarief in de tweede en derde schijf is namelijk gedaald van 42% naar 40,4%. Het tarief in de tweede schijf is voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt in 2016 gedaald naar 22,5%. De derde schijf is ook nog verlengd, van €57.585 naar €66.421.

Deze wijzigingen betekenen:

 1. een besparing van ongeveer €600 bij een inkomen van €58.000;
 2. in totaal circa €1625 minder belasting bij een inkomen boven de €66.421.

Maar bij mensen in loondienst is deze meevaller meestal al verrekend op het maandelijkse loonstrookje. Je profiteert dus niet opnieuw bij de belastingaangifte. Sterker nog, je merkt nu alleen de schaduwzijde.

De aftrekposten worden door de lagere tarieven ook minder waard. Ondanks de tariefsverlaging kun je dan dus toch een teleurstellende belastingaanslag krijgen. Bijvoorbeeld als je gewend bent aan veel hypotheekrenteaftrek.

Eigen woning

 • Heb je een eigen woning waarbij je kosten aftrekt, dan krijg je in de aangifte over 2016 nog maar 50,5% van de kosten terug van de fiscus als je ze aftrekt in de vierde belastingschijf (bij een inkomen vanaf €66.422).
 • Sluit je een lening af voor je eigen woning bij een ander dan een administratieplichtige (bijvoorbeeld bij je ouders), dan moet je deze lening melden aan de Belastingdienst. Deze melding is nu opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting.
 • Heb je een Rijksmonumentenpand buiten Nederland dat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed, dan mag je in 2016 de kosten daarvan aftrekken volgens de monumentenregeling als ook aan de andere voorwaarden wordt voldaan.
 • Lees meer over de aangifte voor huizenbezitters.

Kinderalimentatie

Je mag de 'contante waarde' van je toekomstige kinderalimentatieverplichting in 2016 in box 3 aftrekken als schuld. Je moet er wel zelf aan denken, want er is geen specifieke vraag die hierover gaat. Wat die contante waarde is en welk bedrag je mag invullen, kun je zelf berekenen.

Let wel op de schuldendrempel, waardoor de eerste €3000 (fiscale partners €6000) mogelijk niet aftrekbaar is. 

AOW’ers

 • De ouderentoeslag in box 3 is vervallen. Dit was een verhoging van het heffingsvrije vermogen voor mensen die op 1 januari de AOW-leeftijd hadden bereikt, een laag inkomen en vermogen tot een aanzienlijk bedrag hadden. Hierdoor betaal je in 2016 maximaal €338 extra belasting per persoon.
 • Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd in jaarlijkse stappen verhoogd naar 67 jaar. In 2016 was de AOW-leeftijd precies 6 maanden na de 65ste verjaardag.

Zorgkosten

De aftrekbare kosten voor extra kleding en beddengoed zijn naar beneden gegaan. Je mag voor de kosten van extra kleding en beddengoed in de aangifte inkomstenbelasting over 2016 een vast bedrag aftrekken van €300. Voor wie kan aantonen dat zijn kosten hoger waren dan €600, geldt een aftrekbaar bedrag van €750.

Er loopt overigens een zaak bij de Hoge Raad over de vraag of de werkelijke kosten aftrekbaar zijn als deze hoger zijn dan €750. In deze zaak heeft de vaste adviseur van de Hoge Raad inmiddels het advies gegeven om de grens te laten vervallen. De hoogste rechter moet zich hierover nog uitspreken. Tot die tijd is het verstandig om bezwaar te maken tegen de aanslag die je opgelegd krijgt.  

En let op, deze kosten zijn onderdeel van de zorgkosten. Voor deze aftrekpost geldt een drempel. Lees meer over aftrekbare zorgkosten

Fiscaal partners

 • Als je samen met een minderjarig kind staat ingeschreven in een opvanghuis via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en daar nog een andere meerderjarige woont, zou je volgens de regels fiscale partners zijn met deze andere meerderjarige. Voldoe je aan de voorwaarden dan kunnen jullie gezamenlijk kiezen om geen fiscale partners te zijn.
 • Ben je getrouwd geweest met iemand die al een kind uit een eerdere relatie had? Is dit huwelijk beëindigd, en woont dat stiefkind nog steeds bij jou? Dan zou je met je stiefkinderen fiscale partners zijn. Is één van jullie beiden nog geen 27 jaar op 1 januari 2016, dan kun je samen verzoeken om geen fiscaal partner te zijn.

Pensioen en lijfrente

Het inkomen waarover de premiegrondslag wordt berekend is in 2016 maximaal €101.519. Wel kun je, bij een inkomen hoger dan €101.519, een nettolijfrente afsluiten. Dat is een lijfrente waarvan de premies niet aftrekbaar zijn, de uitkeringen niet belast en waarvan de waarde tijdens de looptijd ook niet belast is in box 3.

Het opbouwen van een nettolijfrente is aan strikte regels gebonden.

Belastingkortingen

Aan het eind van de aangifte wordt er nog een bedrag afgetrokken van de tot dan toe berekende belasting. Die belastingkorting is een optelsom van alle zogenoemde ‘heffingskortingen’. Er zijn er een heleboel heffingskortingen. Het hangt van je situatie af welke je krijgt.

 • Vanaf 1 januari 2016 is de tijdelijke heffingskorting vroeggepensioneerden vervallen. Kreeg je deze heffingskorting in 2015? Dan betaal je hierdoor in 2016 maximaal €61 meer belasting.
 • De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner is verder afgebouwd. Ben je geboren na 31 december 1962? En ontvang je de algemene heffingskorting? Dan krijg je in 2016 maximaal €1047 betaalde belasting terug.
 • Vanaf een inkomen van €19.922 wordt de algemene heffingskorting lager als het belastbare inkomen uit werk en woning stijgt. Uiteindelijk kan de algemene heffingskorting verminderd worden tot nihil. 
 • De maximale arbeidskorting is in 2016 €883 hoger, namelijk €3103. Vanaf een inkomen van €34.015 wordt de arbeidskorting steeds lager. Bij een inkomen van €111.590 is deze €0.
 • De inkomensafhankelijke combinatiekorting is hoger geworden, namelijk maximaal €2769. Dit betekent dat je €617 meer belasting kunt terugkrijgen.

Belastingrente

Ook nu kun je weer aangifte doen vanaf 1 maart tot 1 mei. Wie voor 1 april aangifte doet, krijg gegarandeerd vóór 1 juli bericht van de fiscus. Maar ook als je voor 1 mei aangifte doet, zul je in de meeste gevallen al vóór 1 juli een definitieve aanslag op de mat hebben liggen.

Blijkt uit die aanslag dat je belasting moet bijbetalen, dan rekent de Belastingdienst geen belastingrente. Dat is zelfs het geval als jij voor 1 mei aangifte doet, maar de fiscus pas na 1 juli de aanslag oplegt. Alleen als zij afwijken van de aangifte kan het zijn dat je dan toch belastingrente moet betalen.

Lees meer:

Praat mee in de community over wat de belastingwijzigingen voor jou betekenen

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.