icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Ontslagen voor 2014

Heb je wel eens een ontslagvergoeding gekregen? En heb je daarvoor een stamrecht afgesloten? Sinds 2014 kun je het geld makkelijker opnemen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  17 januari 2014


Geen boete meer bij opname stamrecht 

Toen je de ontslagvergoeding in een stamrecht stopte, hoorde je misschien dat opnemen niet zomaar kan zonder boetes. De regering wilde opname in 2014 juist stimuleren. Van fiscale boetes of zogenoemde 'revisierente' is daarom bij opname sinds 1 januari 2014 geen sprake meer. 

Wat is een stamrecht?

Een stamrecht is een fiscaal aantrekkelijke manier van sparen of beleggen bij ontslag. Je ontvangt de ontslagvergoeding als je voor een stamrecht kiest niet in één keer op het moment van je ontslag op je betaalrekening, maar láter en meestal in termijnen. Je betaalt ook pas belasting over de ontslagvergoeding als (en voor zover) het stamrecht wordt uitgekeerd. Meestal betaal je daardoor in totaal minder belasting.

Deze 'stamrechtvrijstelling' is per 1 januari 2014 afgeschaft. Je kunt een nieuwe ontslagvergoeding nu dus niet meer onderbrengen in een stamrecht. Lees hoe het zit met grensgevallen. Of check wat je nog wél kunt doen als je nu een ontslagvergoeding krijgt.

Nadelen bij opname uit stamrecht

Je kunt het geld nu dus goedkoper opnemen dan vóór 1 januari 2014. Maar ga niet overstag zonder eerst uit te (laten) rekenen wat de gevolgen voor jou zijn. Het is namelijk nog steeds vaak fiscaal ongunstig om het geld vervroegd op te nemen. Zeker als het om een groot bedrag ineens gaat.   

Houd rekening met de volgende nadelen:

 • Het tarief bij een uitkering ineens zal vaak hoger zijn dan bij periodieke uitkeringen, omdat je bij die uitkering in 1 jaar een heel hoog inkomen hebt. Grote kans dat je daardoor 52% belasting betaalt over een deel van de uitkering, terwijl je bij gespreide betaling die 52%-schijf helemaal niet bereikt.
 • Het tegoed (of een deel daarvan) nu opnemen is een dure optie als de uitkeringen gepland zijn in de periode na de AOW-leeftijd en dan belast zouden worden met het lage tarief van de 1e en 2e belastingschijf.
 • Het opgenomen bedrag wordt na opname onderdeel van je vermogen in box 3, waardoor je er ieder jaar 1,2% belasting over betaalt. Tenzij je het geld in je (hoofd)woning stopt of uitgeeft aan iets dat niet in deze lijst staat, zoals een auto.
 • Krijg je nu een of meer toeslagen? Maak dan sowieso een proefberekening van het gevolg voor je toeslagen als je inkomen in het jaar van opname stijgt met het bedrag van de opname. Je kunt je toeslagen zelfs langdurig verliezen als je vermogen te hoog wordt. Check de uiteenlopende vermogensgrenzen.
 • Je kunt te maken krijgen met boetes van de bank. Bijvoorbeeld bij de Rabobank.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.