icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Ontslagen voor 2014

Heb je wel eens een ontslagvergoeding gekregen? En heb je daarvoor een stamrecht afgesloten? Sinds 2014 kun je het geld makkelijker opnemen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  17 januari 2014


Geen boete meer bij opname stamrecht 

Toen je de ontslagvergoeding in een stamrecht stopte, hoorde je misschien dat opnemen niet zomaar kan zonder boetes. De regering wilde opname in 2014 juist stimuleren. Van fiscale boetes of zogenoemde 'revisierente' is daarom bij opname sinds 1 januari 2014 geen sprake meer. 

Wat is een stamrecht?

Een stamrecht is een fiscaal aantrekkelijke manier van sparen of beleggen bij ontslag. Je ontvangt de ontslagvergoeding als je voor een stamrecht kiest niet in één keer op het moment van je ontslag op je betaalrekening, maar láter en meestal in termijnen. Je betaalt ook pas belasting over de ontslagvergoeding als (en voor zover) het stamrecht wordt uitgekeerd. Meestal betaal je daardoor in totaal minder belasting.

Deze 'stamrechtvrijstelling' is per 1 januari 2014 afgeschaft. Je kunt een nieuwe ontslagvergoeding nu dus niet meer onderbrengen in een stamrecht. Lees hoe het zit met grensgevallen. Of check wat je nog wél kunt doen als je nu een ontslagvergoeding krijgt.

Nadelen bij opname uit stamrecht

Je kunt het geld nu dus goedkoper opnemen dan vóór 1 januari 2014. Maar ga niet overstag zonder eerst uit te (laten) rekenen wat de gevolgen voor jou zijn. Het is namelijk nog steeds vaak fiscaal ongunstig om het geld vervroegd op te nemen. Zeker als het om een groot bedrag ineens gaat.   

Houd rekening met de volgende nadelen:

 • Het tarief bij een uitkering ineens zal vaak hoger zijn dan bij periodieke uitkeringen, omdat je bij die uitkering in 1 jaar een heel hoog inkomen hebt. Grote kans dat je daardoor 52% belasting betaalt over een deel van de uitkering, terwijl je bij gespreide betaling die 52%-schijf helemaal niet bereikt.
 • Het tegoed (of een deel daarvan) nu opnemen is een dure optie als de uitkeringen gepland zijn in de periode na de AOW-leeftijd en dan belast zouden worden met het lage tarief van de 1e en 2e belastingschijf.
 • Het opgenomen bedrag wordt na opname onderdeel van je vermogen in box 3, waardoor je er ieder jaar 1,2% belasting over betaalt. Tenzij je het geld in je (hoofd)woning stopt of uitgeeft aan iets dat niet in deze lijst staat, zoals een auto.
 • Krijg je nu een of meer toeslagen? Maak dan sowieso een proefberekening van het gevolg voor je toeslagen als je inkomen in het jaar van opname stijgt met het bedrag van de opname. Je kunt je toeslagen zelfs langdurig verliezen als je vermogen te hoog wordt. Check de uiteenlopende vermogensgrenzen.
 • Je kunt te maken krijgen met boetes van de bank. Bijvoorbeeld bij de Rabobank.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen
  Nieuws  |  1 dec.

  Huiseigenaren, stel belastingvoordeel snel veilig!

  Huiseigenaren met een flinke overwaarde dreigen honderden euro’s belastingvoordeel mis te lopen. Het gaat om ruim een half miljoen, stelt de Consumentenbond, die zich baseert op eigen berekeningen en gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.
 • Artikelen_depositogarantiestelsel
  Nieuws  |  8 nov.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.000

  Spaarders hoeven in 2018 over bedragen tot €30.000 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.000.