icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Met gemak een verzoek om middeling indienen

Indien je de afgelopen 8 jaren wisselende inkomsten had, kun je misschien wel honderden euro’s terugkrijgen. Hoe dien je een verzoek om middeling in bij de Belastingdienst?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:11 juli 2018

wisselende-inkomens

Wat moet ik doen om die teruggave te krijgen?

Je stuurt een brief aan de Belastingdienst op het adres van het belastingkantoor van jouw regio. Zo’n brief heet een ‘verzoek om middeling’.

Met behulp van BerekenHet.nl kun je een voor jou op maat gemaakt verzoek om middeling maken dat aan alle wettelijke eisen voldoet, zonder dat je zelf hoeft te rekenen. Vul eerst jouw gegevens van de belastingaanslagen in. De brief vind je dan op de pagina met de uitkomst van de berekening. Kijk goed over welke 3 aaneengesloten jaren je wilt middelen. Dat kan veel geld schelen. Je hebt de ingewikkelde instructies van de Belastingdienst dan verder niet nodig.

Hoeveel jaar mag ik terug met middeling?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Bij een middelingsverzoek in 2018, kun je in elk geval de jaren vanaf 2013 meenemen.

Wil je ook over een ouder jaar middelen? Soms kun je ook nog de jaren 2010, 2011, 2012 in de middeling betrekken. De exacte regel is namelijk dat het verzoek om middeling moet worden ingediend binnen 36 maanden nadat de aanslagen over de 3 jaren die je wilt middelen allemaal ‘onherroepelijk’ vaststaan. Als je niet in bezwaar gaat tegen een definitieve aanslag, wordt een aanslag 6 weken na de datum op de definitieve aanslag ‘onherroepelijk’.

Voorbeeld middeling

Als je wilt middelen over 2010, 2011 en 2012 en de definitieve aanslag over 2012 is opgelegd op 1 september 2015, dan is die onherroepelijk geworden op 13 oktober 2015. Je hebt dan tot 13 oktober 2018 om te middelen over die jaren.

Let op: als je in bezwaar bent gegaan of naar de rechter bent gestapt naar aanleiding van een aanslag van een jaar waarover je wilt middelen, kun je soms nóg verder terug met middelen.

Vanaf wanneer mag ik het verzoek doen?

Je mag het middelingsverzoek pas indienen zodra de aanslagen voor alle 3 de gekozen jaren onherroepelijk vaststaan. Dat is 6 weken na de datum op de ‘definitieve aanslag’ over die jaren (tenminste: als je geen bezwaar maakt tegen deze aanslagen). De definitieve aanslag ontvang je vaak al een paar maanden na het inzenden van de aangifte, maar de fiscus mag ook de tijd nemen tot 3 jaar na het einde van het betreffende jaar. Dat is best vervelend als je een verzoek om middeling wilt indienen. Soms ontvang je in de tussentijd een aanslag met daarop ‘voorlopige aanslag’, maar die mag je niet gebruiken voor je verzoek om middeling.

Beïnvloedt middeling mijn recht op toeslagen?

Middeling leidt niet tot herberekening van de toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag, die je in de jaren die je middelt hebt ontvangen. De aanslagen die je hebt ontvangen van de Belastingdienst blijven ook gewoon in stand.

Lees ook:

Artikelen binnen Belastingaangifte

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • belasting-enveloppen
  Nieuws  |  19 sep.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.360

  In het nieuwe Belastingplan zit een verhoging van het belastingvrije spaarvermogen voor spaarders. In 2019 hoeven zij over bedragen tot €30.360 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.720.
 • belastingaangifte-tijdig-bezwaar
  12 sep.

  Bezwaar tegen box 3

  Ben je het niet eens met de belasting over je vermogen in 2017? Maak dan op tijd bezwaar.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  28 aug.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.